Ето ги отново!
Любимите сиренки, но този път обилно поръсени със сусам, ленено семе и белени слънчогледови семки.
Ако си имате любимо тесто, използвайте рецептата за него. Ако ли пък не, ето как замесих тези сиренки.
Продукти:
2 яйца - единия жълтък отделяме за намазване
1/2 ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая
4 ч.ч. брашно плюс още малко за доомесване, ако тестото ви лепне много
1 ч.л. захар
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
сирене
семена за поръсване - сусам, ленено семе и белени слънчогледови семки
СТЪПКИ:
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно в топлата вода да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното в тавичка и си правим кладенче. В него чукваме 1 яйце и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме водата с маята, олиото, солта, прясното и киселото мляко.
3. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса) за двайсетина минути.
4. От тестото късаме топки, колкото един малък портокал. Всяка топка разточваме като елипса, намазваме с олио (зехтин или масло), поръсваме с натрошено сирене и завиваме на руло.
5. Рулото с помоща на ръцете върху масата оформяме на по-дълъг фитил, който завиваме като охлюв.
6. Така процедираме и с останалото тесто.
7. Подреждаме всички сиренки на
разстояние една от друга, върху хартия за печене в подходяща тавичка
(или намазана само с мазнина).
8. Оставяме ги да втасат, намазваме ги с жълтъка (разбит с
малко олио и няколко капки прясно мляко) и поръсваме със
семената, като ги притиснем леко в тестото.
9. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Вили,
ОтговорИзтриванечудесни са станали сиренките.Нямам много време за месене на тесто напоследък.Но в събота и неделя се намира повечко време.Тогава е момента да се приготвят любимите сиренки.
Поздрави !
Благодаря Ели! Аз меся доста често, но наистина най-удобното време са почивните дни!
ИзтриванеПоздрави!