16 септември 2015 г.

Лесен сладкиш с диви праскови и извара

И показвам само едно парченце, защото просто забравих да снимам целия сладкиш.
Това е от тези лесни плодови сладкиши, които честичко си приготвяте, а добавката на изварата ми хрумна, поради факта, че ми остана от същата, когато приготвях баничките с извара. Та, за да я оползотворя, реших да я сложа и нея. Определено не се усеща, пък и тя е твърде малко като количество. Но определено вкусът е разкошен, дали заради изварата, или прасковите, няма значение. 
Аз използвах от тези мъхестите, зеленкави, диви праскови, чиято сладост е по-различна от тази на обикновените праскови или на нектарините.
Сладкишът е сочен, а плода можете да нарежете на дребни парчета или на две половини и така да ги подредите в кексовата смес. 



Продукти:

1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. обезсолена извара
1 ванилия
1/2 пак. бакпулвер
4-5 праскови

пудра захар за поръсване 


СТЪПКИ:

1. В купа разбиваме до побеляване яйцата със захарта. 
2. Към тях прибавяме олиото и пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията.
3. Добавяме и изварата, и разбъркваме до хомогенна смес всичко.
4. В кръгла или продълговата тавичка за кекс слагаме хартия за печене или намазняваме с олио и поръсваме с брашно. Изсипваме внимателно кексовата смес. 
5. Прасковите нарязваме на по две половинки и махаме костилката. Нареждаме ги върху кексовата смес с облата част нагоре.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност, т.е. проверяваме с дървен шиш или клечка за зъби.
7. След опичане изваждаме сладкиша върху решетка внимателно да изстине и поръсваме с пудра захар преди поднасянето му. 


Бързо, лесно и истински вкусно!!

 

2 коментара: