След вкусната домашна майонеза с яйце, реших да опитам без, и да го заменя с прясно мляко.
Установих, че нямам олио, не ми се ходеше точно в този момент до магазина.
И реших да опитам със зехтин. Опасявах се, че може и да не се получи желания резултат, но все пак останах доволна.
Според мен млечната майонеза е по-лека от тази с яйце, но със сигурност и двете са вкусни!!
Продукти:
200 мл. зехтин
100 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. лимонов сок или щипка лимонтузу
сол на вкус
по желание може да добавите копър и чесън, или любими подправки - въпрос на вкус
пасатор и чашката му (или висок и тесен буркан)
Правилото при млечната майонеза е мляко:олио или зехтин = 1:2
СТЪПКИ:
1. Във висок и тесен буркан наливаме олиото, добавяме прясното мляко и останалите необходими съставки.
Прясното мляко трябва да е със стайна температура, а не направо от хладилника, тъй като има вероятност да не се получи нищо.
2. Пасаторът се спуска на дъното, включва се, задържа се на дъното за 7-8 секунди и се вдига леко и много бавно нагоре.
Много
бързо, буквално за секунди,
се получава гъста маса.
Това е! Хубаво е да я приберете в хладилника да се охлади добре преди консумация, защото според мен така е още по-вкусна!! Опитайте!!
Това е! Хубаво е да я приберете в хладилника да се охлади добре преди консумация, защото според мен така е още по-вкусна!! Опитайте!!
Браво Вили :) И аз правя млечна майонеза, само че със заквасена сметана. Не съм правила с мляко, затова вземам идеята :)
ОтговорИзтриванеКайти, аз пък със заквасена сметана не съм, ще опитам и твоето предложение!!
ИзтриванеПоздрави!!