Знам, знам, че можете да си направите баклава!
Ами то няма нищо сложно в това. Но толкова много ми се прииска да ви почерпя от моята, че се изкуших да я публикувам тук!
Голяма вкусотия си е баклавата! Най-голям принос в приготвянето на днешната ми баклава има дъщеря ни Велина, която отдели от времето си, за да начупи и смели орехите!! На нея се полага и най-много да хапва от нея!
Калорийна бомба си е баклавата, но щом трябва, ще се напънем да я изядем : ))
Продукти:
1 пак. кори за баница от 400 или 500 г.
масло или олио
2 ч.ч. орехови ядки
1 с.л. канела
2 ч.ч. захар
1 с.л. канела
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
3-4 с.л. лимонов сок
3-4 с.л. лимонов сок
СТЪПКИ:
1. Най-напред си приготвяме сиропа, за да може да се охлади, преди да полеем баклавата.
От захарта и водата приготвяме сиропа, който се вари най-много 2-3 минути, след което добавяме лимоновия сок.
2. Приготвяме си правоъгълна тава, а може и кръгла. Намазваме я с разтопено масло или олио.
3. Нареждаме една трета от корите и поръсваме с половината от орехите омесени с канелата.
4. Върху орехите нареждаме отново кори, а върху тях другата половина от орехите.
5. Нареждаме и останалите кори. Нарязваме с остър нож внимателно на ромбове, триъгълници или на квадрати.
6. Заливаме с разтопено масло отгоре баклавата и печем в предварително затоплена фурна до златисто.
7. Оставяме да се охлади изпечената баклава, след което я заливаме с вече изстиналия сироп.
Задължително се оставя за няколко часа да поеме от сиропа.
Аз не мога никога да се сдържам толкова време и си я опитвам по-рано!!
Но когато престои и се напои със сиропа, е неустоимо вкусна!!
Да ви е сладко!!!
Вили, супер апетитна е тази баклава! Богата на орехи - както я обичам! И аз скоро правих един нов вид баклава, но класиката си е класика! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Люси! И аз я обичам с мноого орехи! Тази обикновената баклава си я предпочитаме пред всички останали.
ИзтриванеПоздрави и на теб мила Люси!
Абе какво ви става бе хора:)) Едни баклави, дето по коледно време се правят:))
ОтговорИзтриванеШегувам се, Вили, да ви е сладко, и ние много обичаме баклава.
Аз бих намалила водата в рецептата, или по-скоро бих обърнала пропорциите със захарта, опитах така и се получава по-хрупкава баклавата, не така водна. Ама то си е въпрос на вкус. Поздрави1
И забравих да напиша, че изглеждаш чудесно на новата снимка!
Има, няма два-три месеца и Коледата дошла бе Веси, колко са те ::))Ние я обичаме по всяко време, стига да има орехи.
ИзтриванеИ между нас да си остане, точно тази баклава на снимката е с твоите пропорции, само че моите я обичат със сосче. Този път беше изключение, че намалих от сока, с предупреждение повече да не проявявам своеволия ха ха!!
И благодаря за комплимента :)))
Поздрави Весенце!!