Тези пълнени пиперки бяха едно от първите неща, на които ме научи мама да готвя. Но нейните са винаги по-вкусни и още по-любими. И винаги, когато ги приготвям, се сещам и за вкуса на мамините.
Нищо непознато, и все пак намериха и своето местенце в блога!
Продукти:
около 10 броя чушки - зелени или червени
1 глава кромид лук
0.500 г. кайма
1 ч.ч. ориз
чубрица
сол, червен и черен пипер на вкус
1 равна ч.л. куркума - по желание
5-6 с.л. олио
за заливката -
4 яйца
700 мл. прясна мляко
2 с.л. брашно
сол на вкус
СТЪПКИ:
1. Почистваме и нарязваме лука на дребно, след което го запържваме в олиото.
2. Добавяме измития от нишестето ориз и запържваме отново заедно.
3. Прибавяме каймата и объркваме с ориза. Сипваме около половин чаена чаша вода и продължаваме да бъркаме.
4. Прибавяме и подправките на вкус. Доливаме още малко вода и продължаваме да бъркаме. Ако е необходимо доливаме още до полуготовност на ориза.
5. Измиваме чушките и внимателно отстраняваме семената като използваме подходящ уред или отрязваме капачето. Пълним ги с ориза, слагаме капачетата им или отрязваме такива от пресен домат, и подреждаме в тавичка, на дъното на която сипваме около един пръст вода.
6. Печем в предварително затоплена фурна около 30 минути.
7. Заливаме чушките с приготвената заливка и доопичаме до готовност.
Поръсваме с пресен магданоз, нарязан на дребно.
Уверявам ви, вкусът е невероятен.
Чудесни чушчици, Вили! Явно сме на една вълна:)
ОтговорИзтриванеХа ха да се бяхме наговорили, ама не сме!! И ние много ги обичаме и честичко ги хапваме!!!
ИзтриванеТова е любимото ястие на баща ми Вили.Правя пиперките без заливка, но импровизирам с плънката.Така,че чудесни са и много подходящи за сезона.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Любими са и на нас Ели!!! И аз импровизирам с плънката често. Но определено си ги приготвяме често по всяко време на годината!!
ИзтриванеТопли и слънчеви поздрави!!!
Вили, едно от малкото неща, които се ядат от всички у дома...Нашата семейна рецепта е друга - Чушки по самоковски, ако ти е интересно надникни в блога ми. Но ги правя всякак - червени, зелени, с картофи, с бяла заливка, с дометена, местни, постни...И твоите вкусно ми намигат:)
ОтговорИзтриванеНадникнах веднага Весенце!! И със сигурност ще приготвя и по твоя начин чушчиците!! Твоите не само ми намигат, ами толкова ме съблазняват, че ми иде да скоча в монитора!!!
ИзтриванеБързачка си, Вили! Прегръдка!
Изтриване