11 август 2015 г.

Пълнени пиперки с ориз и кайма и млечна заливка

Толкова много ги обичаме!!! Със заливка, без заливка, всяка седмица присъстват на нашата трапеза!
Тези пълнени пиперки бяха едно от първите неща, на които ме научи мама да готвя. Но нейните са винаги по-вкусни и още по-любими. И винаги, когато ги приготвям, се сещам и за вкуса на мамините.



Нищо непознато, и все пак намериха и своето местенце в блога!

Продукти:

около 10 броя чушки - зелени или червени
1 глава кромид лук
0.500 г. кайма
1 ч.ч. ориз
чубрица
сол, червен и черен пипер на вкус
1 равна ч.л. куркума - по желание
5-6 с.л. олио 

за заливката -

4 яйца
700 мл. прясна мляко
2 с.л. брашно 
сол на вкус


СТЪПКИ:

1. Почистваме и нарязваме лука на дребно, след което го запържваме в олиото.
2. Добавяме измития от нишестето ориз и запържваме отново заедно. 
3. Прибавяме каймата и объркваме с ориза. Сипваме около половин чаена чаша вода и продължаваме да бъркаме.
4. Прибавяме и подправките на вкус. Доливаме още малко вода и продължаваме да бъркаме. Ако е необходимо доливаме още до полуготовност на ориза.
5. Измиваме чушките и внимателно отстраняваме семената като използваме подходящ уред или отрязваме капачето. Пълним ги с ориза, слагаме капачетата им или отрязваме такива от пресен домат,  и подреждаме в тавичка, на дъното на която сипваме около един пръст вода.
6. Печем в предварително затоплена фурна около 30 минути.
7. Заливаме чушките с приготвената заливка и доопичаме до готовност.

Поръсваме с пресен магданоз, нарязан на дребно.


Уверявам ви, вкусът е невероятен.

 

7 коментара:

  1. Чудесни чушчици, Вили! Явно сме на една вълна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха да се бяхме наговорили, ама не сме!! И ние много ги обичаме и честичко ги хапваме!!!

      Изтриване
  2. Това е любимото ястие на баща ми Вили.Правя пиперките без заливка, но импровизирам с плънката.Така,че чудесни са и много подходящи за сезона.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любими са и на нас Ели!!! И аз импровизирам с плънката често. Но определено си ги приготвяме често по всяко време на годината!!
      Топли и слънчеви поздрави!!!

      Изтриване
  3. Вили, едно от малкото неща, които се ядат от всички у дома...Нашата семейна рецепта е друга - Чушки по самоковски, ако ти е интересно надникни в блога ми. Но ги правя всякак - червени, зелени, с картофи, с бяла заливка, с дометена, местни, постни...И твоите вкусно ми намигат:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надникнах веднага Весенце!! И със сигурност ще приготвя и по твоя начин чушчиците!! Твоите не само ми намигат, ами толкова ме съблазняват, че ми иде да скоча в монитора!!!

      Изтриване
    2. Бързачка си, Вили! Прегръдка!

      Изтриване