Или си е направо сирене по шопски!!!
Когато нищо не ви се намира за хапване, дори и в хладилника, нужните продукти за това вкусно ястие се броят на пръсти и се приготвя толкова бързо и лесно!!
Вярвам, че всеки знае как се прави, но е задължително тази вкусотийка да си намери и своето местенце тук!
Продукти:
за 4 порции
100 г. ситно нарязан лук
2 домата
400 г. сирене - не много солено или по желание обезсолено
масло, олио или зехтин
4 яйца
червен и черен пипер, сол на вкус
люта чушка - по желание
СТЪПКИ:
1. На дъното на четири гювечета слагаме по малко масло, олио или зехтин.
2. Разпределяме по равно лука, който по желание преди това може и да запържите. Ако пък не сте любители на този зеленчук, просто го пропуснете.
3. Върху лука слагаме по плочка от сиренето и поръсваме леко с червен пипер, а върху сиренето нареждаме нарязани на колелца домати. Поръсваме отново леко с мазнина и печем в предварително затоплена фурна около 10-15 минутки.
4. Изваждаме ги след това, и във всяко гювече върху доматите чукваме по едно яйце, а до него слагаме по едно люто чушле (или пък да сложите люта прясна чушка върху готовото ястие), което разбира се е по желание. Поръсваме на вкус червен и черен пипер и запичаме отново във фурната за около 5-6 минутки.
Може да настържете и малко кашкавал за още по-голям разкош.
Това гювече може да се приготви и в микровълнова печка, но не забравяйте да надупчите яйцето преди печене, защото със сигурност ще си имате главоболия с чистенето и.
Вили,
ОтговорИзтриванечудесно леко лятно ястие.Правя и аз гювечета когато се налага нещо на бързичко да приготвя.А тези гювечета са най - лесни и с достъпни продукти .
Поздрави !
Така е Ели! Моята половинка ги обича и много често приготвям така сиренцето!! Толкова често, че чак на мен ми омръзва да ги правя ха ха!
ИзтриванеПоздрави!!
Едно от любимите ми ястие, Вили. Снимката е много много апетитна :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави от Баку!
О, Аля, радвам се да те видя!!! Благодаря ти, поздрави от слънчева България мила!!
ИзтриванеАх, защо не се сещам, когато вечер съм се прибрала по-късно и няма време за нещо по-сложно...
ОтговорИзтриванеПък и честно казано не умея да ги правя:)) Ще опитам твоите, лука звучи добре, аз забравям да слагам.
Ама хич не ти вярвам, че не умееш да ги правиш Весе! Пък лука, може и без него ако бързаш, въпрос на вкус!!!
ИзтриванеВили, чудесно и апетитно гювече! Не съм го приготвяла по този начин, а звучи много добре! Хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Теди! Опитай, сигурна съм, че и така ще ти хареса!
ИзтриванеУсмихната неделя и на теб!!!
Чудесно е Вили ! И аз често го правя, защото става много бързо дори и във фурната :) Заменям лука с чесън, заради децата, но аз го обичам всякак :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кайти, аз даже и като бързам, и лука прескачам.
ИзтриванеПо същия начин майката на любимия приготвя тази вкусотия, всъщнст я знам от нея. :) Но при нея отнема доста време, защото тя задушава лука в гювечетата и докато омекне, не слага сиренето. Ама колко е вкусно после! В никакъв случай не бих пропуснала лука. :) Ако има и гъбки, и кашкавалче, и люто чушле - е, умирам си за едно гювече! Ама домашно, в заведение често е супер солено. Разприказвах се... А исках да кажа, Вили, че сиренцето ти по шопски е чудно, чудно! И какъв апетит ми отвори... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
О, и с гъбки, и с кашкавал, направо неустоимо става!
ИзтриванеБлагодаря Гери!