Преди една година в "Кулинарна авантюра" ми гостува едно усмихнато и слънчево момиче!
Мечтателка,
ентусиастка, философка, журналист, кулинар ….!! Една млада девойка, която
винаги ме усмихва и повдига настроението ми!! Удоволствие и радост за мен е да
я познавам, макар и само виртуално!!
Това е Гери от "Мус от краски и мечти" , и ако все още не сте попадали там, побързайте и се насладете на прекрасните и публикации!!
На свой ред тя
любезно ми върна поканата, която приех с широка усмивка и отново леко
притеснение, с какво бих и гостувала, така че да я впечатля и да се представя
добре!!
Така измина почти година, а аз все отлагах моето гостуване!
А е толкова
вълнуващо, гъделичкащо и приятно да гостуваш, макар и да не е истинско!!
Гери, с още едно голямо извинение надничам плахо и ти нося ароматни кифли с локум!!
Абсолютно съм убедена, че ще ти харесат!!
Кифли с локум
Получиха се толкова мекички, пухкави, че чак аз се почуствах горда от
себе си!! Е, формата е малко за критика, но ги разточвах на ръка, без
помощни средства като точилка.
Не
знам дали някой е опитвал да замеси тесто за кифли със сладкарска
сметана, но аз го направих. Щом става с вода, чай, мляко, заквасена
сметана и с какво ли още не ... Защо пък и със сладкарска да не се
получи!!
Е, получиха се, и то мноого вкусни!!
Продукти:
2 яйца и 1 жълтък
1/2 кубче мая
щипка сол
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. олио
100 мл. вода
200 мл. сладкарска сметана
4 до 5 ч.ч. брашно
1 пакет локум
пудра захар за поръсване
СТЪПКИ:
1. Пресяваме си брашното в голяма кръгла тава, правим кладенче в което чукваме яйцата. Към тях добавяме захарта и объркваме.
2. Прибавяме олиото и сладкарската сметана и отново разбъркваме.
3. В 100 мл. топла вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса. След това прибавяме и маята към останалата смес в кладенчето.
4. Започваме постепенно да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за 30-ина минутки.
5. Премесваме отново тестото. Разделяме го на топки, колкото едно голямо яйце.
6. Върху набрашнена повърхност или с ръка раздърпваме тестото и оформяме елипса.
В единият край поставяме 1/2 парче локум, завиваме на руло и оформяме кифла.
7. Подреждаме оформените кифли в тава покрита с хартия за печене и оставяме да втасат.
8. След като втасат, ги намазваме с разбития жълтък примесен с няколко капки олио и прясно мляко.
9. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
Оставяме да изстинат върху решетка и обилно ги поръсваме с пудра захар.
Получиха се точно каквито си ги представях - меки, пухкави и вкусни!
Гери,
удоволствие е за мен да споделя тези кифли заедно с теб и отново да ти
благодаря за любезната покана. Чест е за мен да бъда в твоето уютно и
приказно виртуално местенце !!!
Изпращам ти много слънчеви усмивки и топли, сърдечни прегръдки!!
Вили, отново искам да ти благодаря, че ми гостува! Благодаря ти за цялата добринка, която раздаваш - и с отношение, и с вкусотии. :) Ти си прекрасен човек! И... Ще си открадна поне няколко кифлички. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Вили!
Ех, Гери!! Чувството е взаимно, ти си като едно слънце, когато се появяваш!!
ИзтриванеПрегръдки и за теб мила Гери!!
Много вкусни кифли си занесла при Гери, Вили!
ОтговорИзтриванеПоздравления и на двете за усмивките, с които ни дарявате! :)
Прегръдки, мили дами!
Благодаря ти Хриси, да се почерпиш задължително, щом си наминала!!
ИзтриванеПрегръдки!!
Хей, Вили - чудесни кифли!
ОтговорИзтриванеИ поздравления - видях те в "24 часа":)
Веси, благодаря ти!!
ИзтриванеА за "24 часа", там редовно се появявам :)