Защо са селски - не знам!!
Така ги нарекох, защото са разточени грубо с ръка и някак си това име ми се стори подходящо.
А на вкус са просто вълшебни!!
Дали защото са с мас, или просто се получиха, само знам, че пак ще ги правя тези франзелки!!
А ако добавите като мен сиренце или пастърма, тези душички са неустоими!!
Продукти:
600 г. брашно
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 пълни с.л. свинска мас
1/2 кубче мая
100 мл. вода
1 ч.ч. кисело мляко
за плънката -
сирене
пастърма
СТЪПКИ:
1. В затоплената вода слагаме 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и маята. Разбъркваме и оставяме маята да втаса, тоест да шупне.
2. Пресяваме си брашното в голяма тава и правим кладенче. В него чукваме двете яйца, добавяме солта и свинската мас. Разбъркваме добре и добавяме втасалата мая и киселото мляко, и отново разбъркваме всичко.
3. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за половин час.
4. След това премесваме отново и разделяме на три топки тестото.
5. Всяка топка с намазнени с мас ръце раздърпваме и оформяме елипса, дълга почти колкото тавата в коята ще се пекат франзелите.
Аз използвам тавичката от фурната.
Отгоре поръсваме навсякъде със сирене или подреждаме плътно тънко нарязана пастърма. Навиваме на руло.
6. Отрязваме си три парчета хартия за печене. Подреждаме франзелите в тавичката на разстояние една от друга, като всяка е сложена в отделно парче хартия за печене.
7. Поръсваме с брашно най-добре с цедка и правим напречни разрези на няколко места с ножица.
8. Оставяме франзелите да втасат
и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
Най-добре е да си ги хапнете веднага, но и на другия ден остават мекички и толкова апетитни!!
Опитайте, и да ви е сладко!!!
Мнооого апетитни франзели, Вили! И добавките им прилягат, особено, пък пъстърмата. :) И свинската мас, колкото и да е недолюбвана, според мен си прави чудеса с печивата - както различните видове баници, така и сладките с нея стават по-вкусни.
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
Така е Светле, свинската мас прави чудеса. За нея се сещам по-често през зимата, нищо, че целогодишно си я имам в хладилника! Но тези франзелки бяха чудесни!!
ИзтриванеУсмихната неделя от мен!!
То направо си е цяло ядене, Вили! Чудни франзелки, да ви е сладко! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави. :)
О, да Гери!! Това всъщност беше петъчната ни закуска!!
ИзтриванеПоздрави!!
Изглеждат многооо вкусно, Вили! И все различни!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нали!! Благодаря Габи, за това ги нарекох селски!!
ИзтриванеПоздрави Габи!!