11 февруари 2020 г.

Питка със спанак и червен пипер

Вече е по-лесно да идем до магазина и да си купим хляб, топла питка, пърленка или погача. Но още по-лесно е да си я направите у дома и да се насладите на невероятния и аромат и вкус - това е вашата домашна питка или хляб, замесени с много любов и желание.
Признавам си, че от скоро си имаме хлебопекарна и си я ползваме редовно, хляба е съвсем различен от този по магазините. Но не съм престанала да си меся питки, да слагам ароматни подправки и билки, които ги правят още по-вкусни. Такава е и тази пухкавелка. Идеята да бъде точно такава ми дойде спонтанно, с червен пипер и спанак.



Продукти:

1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
5 до 6 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая
3 яйца /единия жълтък заделяме за намазване/
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
7 с.л. олио

за плънката -

червен пипер
спанак
около 200 г. сирене
олио


СТЪПКИ:

1. В топлата вода слагаме маята, заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да се активира, тоест да шупне.
2. В голяма тава си пресяваме брашното, в което правим кладенче. Отстрани в брашното посипваме солта.
3. Вътре чукваме две яйца и един белтък, а жълтъка заделяме в чашка, заедно с няколко капки олио и капки прясно мляко.  С него ще намажем питката преди печене.
4. Към яйцата добавяме олиото, киселото мляко и активиралата мая. Разбъркваме добре сместа и постепенно започваме да добавяме от брашното. Замесваме си меко и еластично тесто, което оставяме за половин час да си почине. През това време то ще втаса един път.
5. Премесваме отново вече втасалото тесто, като посипваме с брашно отгоре и отдолу, за да не залепне.
6. Разделяме на две топки. Всяка разточваме на тънка кора.
7. Върху първата кора разпределяме първата плънка - в купичка объркваме 2 с.л. олио и сладък червен пипер /около 20 г. или по ваш вкус/, намазваме кората с плънката и натрошаваме половината от сиренето. Навиваме на руло и режем на парчета с дебелина около 5 см.


8. Върху втората кора разпределяме втората плънка - в купичка объркваме  2 с.л. олио и спанак /замразен или пресен, а количеството според вкуса/, намазваме кората с плънката и натрошаваме останалата част от сиренето. Навиваме отново на руло и режем на парчета с дебелина около 5 см.


9. В намаслена тава или тава покрита с хартия за печене редуваме парчетата с двете плънки легнали, като оставяме по сантиметър-два помежду тях.


10. В леко затоплена фурна, най-много на 50 градуса, или на топло място, оставяме питката да втаса, тоест да удвои обема си.


11. Намазваме я отгоре с отделения жълтък, може да поръсим и някакви семена по желание.
12. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност, до приятен златист загар.
Когато питката е готова, изваждаме и я покриваме с кърпа.


Вкусно е, опитайте!!


1 коментар: