28 юни 2014 г.

Галет с вишни и желе от вишни

Името е френско, произходът също. Произхожда от областта Бретон, където се прави от брашно от елда и е в солен вариант. Пълнежът е най-често от риба, сирене, различни зеленчуци, резени ябълки, горски плодове и още много различни продукти. Много популярен е галетът  с настърган Ементал, парче шунка и яйце, което се пече заедно с галета.
Можете да го направите и в сладкият му вариант, като изберете плодове според сезона и вашия вкус.

Аз пък за пръв път правя галет. От кога му се каня и все отлагах. Но прецених, че с вишни ще бъде определено вкусен и побързах да го направя.
И наистина стана чудесен, само дето не ми дойде музата за хубави снимки, и два дни го мислих, дали да ги поместя тук или не.
Е, и по-добре можеше, и все пак реших, че мястото му си е точно тук.



Толкова много рецепти прегледах за галети, та ми се омота мисълта. Накрая заформих един ето така:


Продукти:

за галета -

2 ч.ч. брашно
125 г. охладено масло
1/2  ч.ч. захар
щипка сол
2 броя яйца (като оставяме 1/2 от единия жълтък за намазване)


за пълнежа -

около 2 ч.ч. вишни 
желе от вишни - по желание
малко захар

СТЪПКИ:

1. В подходяща купа изсипваме пресятото брашно, добавяме  солта и захарта и нарязаното на кубчета охладено масло. Втриваме между пръстите, докато се образуват трохи, след което прибавяме и яйцето. Замесваме маслено тесто, което прибираме в хладилника за около час (може и по-малко).
2. През това време измиваме и изчистваме вишните от костилките.
3. Изваждаме масленото тесто след определеното време и разточваме  върху хартия за печене (добре набрашнена) във формата на кръг. 
4. В средата поръсваме със захар и поставяме вишните, като оставяме в края свободно тесто около 3-4 см. 
Понеже предният ден си направих и няколко бурканчета сладко от вишни, използвах малко от желето и поставих на няколко места от него върху пресните вишни.
5. Завиваме от всички краища, намазваме с разбития жълтък примесен леко с прясно мляко.
6. Прехвърляме галета заедно с хартията за печене в тавичка и печем на 180 градуса до готовност (или до приятно зачервена коричка на галета).


Като за пръв път мисля, че се справих добре. Ще опитам задължително и с други плодове, а така също и соления вариант.


Да ви е сладко!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар