2 ЮНИ - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
В 12.00 ч. днес в продължение на две минути сирените в цялата страна с
прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на Христо
Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив.
Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след
Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник.
Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите
за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата
на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.
На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.
От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на
загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в
Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на
загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г.
до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.
Втори юни е още по-специален ден за моето семейство, защото точно преди две години на тази дата се появи на бял свят нашата втора дъщеря Дария. Пожелавам си дечицата ни да са здрави и винаги щастливи, смело да вървят напред и да ценят и най-малките неща в живота!
Празникът си е празник и без торта не може разбира се!!
Детското парти беше щураво, а тортата сладка и шарена, с любим герой на нея.
У дома празникът също беше отбелязан подобаващо. Тортата беше еклерова, но тъй като не бях доволна от вида и, за това реших да почерпя виртуално с нещо също толкова вкусно.
БИСКВИТЕНО РУЛО
На вид е обикновено (а и снимах пак по тъмното), но на вкус ви уверявам, че е страхотно.
Не помня от къде видях рецептата, и ако някой си я познае да ме извини, но пък аз му благодаря. Можете да си го приготвите и като тортичка, в моя случай е като руло.
Продукти:
1 голям пакет бисквити "Закуска" (или бисквити Petit - 30 броя)
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. брашно
2 ванилии
125 г. масло
СТЪПКИ:
1. Киселото мляко смесваме със
захарта и брашното (можете да използвате миксер, за да не останат бучки от брашното), слагаме на котлона. Бъркаме непрекъснато и енергично до сгъстяване.
2. Махаме
от огъня, добавяме ванилията и маслото, и бъркаме до
разтопяването му.
3. Сглобяваме рулото (или тортата) по познатия начин - ред бисквити, ред крем ( ако обичате
да е по сочна предварително си потопете бисквитите в прясно мляко или компот).
4. Рулото (или тортата) декорирате според вкуса - с разтопен шоколад или сметана.
Оставяме в хладилника да стегне и да омекне за час-два.
Да ви е сладко!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар