У дома винаги има извара. Ако се поразровите в блога ми, ще видите, че в много от рецептите я използвам. Та ето и следващото ми предложение, питки с извара, които може и вече да сте си ги приготвяли. Не изискват никакви усилия и стават бързо. А вкусът, опитайте и споделете, сигурна съм, че ще ви харесат.
Продукти:
300 г. извара
2 броя яйца (единия жълтък за намазване)
6 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1-2 щипки сол
1-2 щипки сол
мак за поръска
СТЪПКИ:
1. В подходяща купа чукваме два белтъка и един жълтък. Добавяме олиото, изварата, солта и пресятото брашно с размесения в него бакпулвер.
2. Всичко объркваме добре с вилица (не е необходимо с миксер), а после може и да дообъркате с ръце. Получава се гъста и малко лепкава смес, която прибираме в хладилника за 20-30 минути.
3. С намаслени ръце вземаме от сместа и оформяме малки питки, които нареждаме в тава покрита с хартия за печене.
3. С намаслени ръце вземаме от сместа и оформяме малки питки, които нареждаме в тава покрита с хартия за печене.
4.Правим си с нож отгоре две черти на кръст (по желание) и намазваме с жълтъка (размесен с капки олио и капки прясно мляко), а отгоре поръсваме с мак (или други семена по избор).
5. Печем в загрята фурна на 170-180 градуса до готовност (до приятен златист загар).
5. Печем в загрята фурна на 170-180 градуса до готовност (до приятен златист загар).
Да ви е сладко!
Страхотни са, представям си колко са пухкави, изварата в тестото съм сигурна придава една "пръхкавост" на питките, правила съм разни неща с крема сирене, предполагам с изварата е подобно и стоят много различно. Поздрави и прекрасна неделя, Вили!
ОтговорИзтриванеДа, така е Кате, мекички и много вкусни питки :) Слънчева неделя и на теб :)
ИзтриванеМляко има ли в рецептата?
ОтговорИзтриванеМляко няма, но има извара.
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор,помислих си,че като няма течност,ще стане суха сместа,но явно яйцата са достатъчни.Днес ще ги направя :)
ИзтриванеЩе се радвам ако питките ви допаднат!
ИзтриванеПоздрави!
Станаха,чудесни!Ще се правят отново.Бързо,лесно,вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Зорница
Зорница, да знаете колко ценен е коментара Ви!!! Толкова се радвам, че ги направихте, и че ги харесахте! Че и искате пак да ги правите!! Значи все пак, не се изложих.
ИзтриванеБлагодаря отново!
Сърдечни поздрави!!
За излагане дума не може да става! :)
ИзтриванеАз също Ви благодаря и Ви желая много щастие!
Откакто ги преоткрих ни станаха любими! Благодаря за рецептата! ПАВЛИНА
ОтговорИзтриванеИскрено ме радва това Павлина :) Винаги да ви е сладко!! Подсетихте ме, че отдавна и аз не съм ги правила тези вкусни питки :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеС каква вместимост е мерителната чаша?
Здравейте, и се извинявам че се забавих с отговора. Използвам водна чаша с вместимост 250 мл., което всъщност е хубаво да го спомена, за което благодаря. Ще се радвам ако решите да ги направите и ви харесат. Поздрави!!
ИзтриванеЗдравейте. Тъй като си хапвам извара и е останало в хладилника 150гр. ъова проблем ли е?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Малко късничко виждам коментара Ви, дано изварата не се е развалила или може би вече сте си я хапнали с нещо друго. Но ако изварата е по-малко, намалете брашното с 1/2 ч.ч., но и да не намалите количеството на брашното, мисля че пак ще се получат. Чакам отзиви :)
Изтриване