8 юни 2014 г.

Питки с извара

У дома винаги има извара. Ако се поразровите в блога ми, ще видите, че в много от рецептите я използвам. Та ето и следващото ми предложение, питки с извара, които може и вече да сте си ги приготвяли. Не изискват никакви усилия и стават бързо. А вкусът, опитайте и споделете, сигурна съм, че ще ви харесат.




Продукти:

300 г. извара
2 броя яйца (единия жълтък за намазване)
6 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1-2 щипки сол
мак за поръска


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме два белтъка и един жълтък. Добавяме олиото, изварата, солта и пресятото брашно с размесения в него бакпулвер.
2. Всичко объркваме добре с вилица (не е необходимо с миксер), а после може и да дообъркате с ръце. Получава се гъста и малко лепкава смес, която прибираме в хладилника за 20-30 минути.
3. С намаслени ръце вземаме от сместа и оформяме малки питки, които нареждаме в тава покрита с хартия за печене.
4.Правим си с нож отгоре две черти на кръст (по желание) и намазваме с жълтъка (размесен с капки олио и капки прясно мляко),  а отгоре поръсваме с мак (или други семена по избор).
5. Печем в загрята фурна на 170-180 градуса до готовност (до приятен златист загар).




Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Страхотни са, представям си колко са пухкави, изварата в тестото съм сигурна придава една "пръхкавост" на питките, правила съм разни неща с крема сирене, предполагам с изварата е подобно и стоят много различно. Поздрави и прекрасна неделя, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е Кате, мекички и много вкусни питки :) Слънчева неделя и на теб :)

      Изтриване
  2. Мляко има ли в рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за бързия отговор,помислих си,че като няма течност,ще стане суха сместа,но явно яйцата са достатъчни.Днес ще ги направя :)

      Изтриване
    2. Ще се радвам ако питките ви допаднат!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Станаха,чудесни!Ще се правят отново.Бързо,лесно,вкусно!
    Поздрави,Зорница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорница, да знаете колко ценен е коментара Ви!!! Толкова се радвам, че ги направихте, и че ги харесахте! Че и искате пак да ги правите!! Значи все пак, не се изложих.
      Благодаря отново!
      Сърдечни поздрави!!

      Изтриване
    2. За излагане дума не може да става! :)
      Аз също Ви благодаря и Ви желая много щастие!

      Изтриване
  4. Откакто ги преоткрих ни станаха любими! Благодаря за рецептата! ПАВЛИНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено ме радва това Павлина :) Винаги да ви е сладко!! Подсетихте ме, че отдавна и аз не съм ги правила тези вкусни питки :)

      Изтриване
  5. Здравейте,
    С каква вместимост е мерителната чаша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, и се извинявам че се забавих с отговора. Използвам водна чаша с вместимост 250 мл., което всъщност е хубаво да го спомена, за което благодаря. Ще се радвам ако решите да ги направите и ви харесат. Поздрави!!

      Изтриване
  6. Здравейте. Тъй като си хапвам извара и е останало в хладилника 150гр. ъова проблем ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Малко късничко виждам коментара Ви, дано изварата не се е развалила или може би вече сте си я хапнали с нещо друго. Но ако изварата е по-малко, намалете брашното с 1/2 ч.ч., но и да не намалите количеството на брашното, мисля че пак ще се получат. Чакам отзиви :)

      Изтриване