23 юни 2014 г.

Домашна лимонада от джанки

За мен си е лимонада, за някои може да е сок, ако пък е по-гъста може да бъде и нектар.
По-важното е, че в летните горещи дни тази напитка, добре изстудена е просто елексир.




Сортът на джанките няма значение, важното е да са узрели добре.

Продукти:

1.5 литър вода
150 г. захар
0.500 кг. джанки

Не е нужно да спазвате точните количества, ако искате сложете повече вода, захарта по-малко или повече в зависимост от сладостта на плода.
Ако пък сложите повече джанки с по-малко вода, можете да си направите нектар, а ако водата е повече - сок. 
А това, което аз направих го нарекох лимонада и хич няма да сгрешите ако си я направите.


СТЪПКИ:

1. Измиваме добре джанките 


и ги слагаме в тенджера с литър и половина вода, и захарта.
2. Слагаме на котлона и от момента на завиране, варим още 10-15 минути или до отделяне на люспите от месото на джанката.


3. Плодът го претриваме през цедило и връщаме обратно в тенджерата.
4. Разбъркваме и прехвърляме в подходящи бутилки, изстудяваме в хладилника и когато сме жадни си пийваме.


Или пък изчакваме да поизстине, прехвърляме в кана, слагаме бучки лед, по желание и резени лимон и се наслаждаваме на една домашна лимонада от джанки.


Ами наздраве!!! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар