30 юни 2014 г.

Желиран таратор

В летните жеги по един студен таратор едва ли би отказал някой !!!
Ние си го хапваме целогодишно, но разбира се, най-вкусен е през лятото, с пресен копър, пресни домашни краставици и пресен чесън. 
Но ако имате време, някой път си направете (ако все още не сте до сега) и желиран таратор. На вкус е чудесен, и почти напомня на салата "Снежанка". 
Може да го сервирате като предястие, просто салатка или дори за лека вечеря. Но определено с него може да впечатлите гостите си. 

Отдавна се канех на тази публикация, и мисля, че вече и е дошъл реда !!!



Продукти:

за 3 средни купички -

400 г. кисело мляко с по-висок процент масленост (при мен 2 %)
1 средно голяма краставица
10 г. желатин
4-5 ореха
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л. олио (или зехтин)
пресен копър (количеството според вкуса)
сол на вкус

СТЪПКИ:


1. Измиваме добре краставицата (а може и да се обели), и я нарязваме на малки кубчета.
2. Чесънът настъргваме на дребно, копърът нарязваме също на дребно. Орехите ги начупваме и нарязваме на съвсем дребно или ги смиламе.
3. В подходяща купа изсипваме киселото мляко, като предварително сме го разбили, но ако има все пак бучки доразбиваме с миксер за кратко.
4. Към млякото добавяме краставицата, копъра, чесъна, орехите, олиото и сол на вкус.
5. В 100 мл. вода разтваряме желатина. Когато набъбне го разтопяваме на водна баня или в микровълновата за кратко.
6. Към млечната смес изсипваме желатина и разбъркваме добре.
7. Разпределяме в купички (чашки или други формички) и прибираме в хладилника докато стегне ( около 4-5 часа).

 Може директно да се консумира от купичките.
Но ако искате  вашия желиран таратор да изглежда впечатляващо, преди да изсипете сместа в купичките, ги покрийте с фолио за свежо съхранение и отгоре разпределете млечната смес.
След като е вече стегнал, обръщаме всяка купичка върху подходяща чиния и отстраняваме фолиото. 




Декорираме с копър, краставица или смлени орехи.



Както и да го сервирате, ще впечатлите и изненадате своите гости !!!


Да ви е сладко и наздраве !!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар