8 август 2014 г.

Пита от грис

Ровейки се из рецептите в интернет пространството, попаднах на пита от грис. Дори не знаех, че това е вид хляб от румънската кухня !!! Та реших да опитам вкуса на тази питка. Допадна ми (можеше ооооще малко да го оставя да се зачерви), повече солчица трябваше да сложа, а със сиренце, шарена сол, доматки и краставици върви идеално :) Ако се престрашите, можете да пробвате :)


Продукти:

500 г. грис
10 г. бакпулвер
1 с.л. сол (може и малко повече)
80 мл.олио
почти  2 ч.ч. вода  
масло за намазване

Тавичката, в която пекох питката е кръгла с диаметър 30 см.


СТЪПКИ:

1.  В подходяща дълбока купа слагаме гриса, солта и бакпулвера. Разбъркваме добре сухите съставки, добавяме олиото и бъркаме (или мачкаме с ръце) докато всичко стане на трохи.
2. Прибавяме водата и объркваме отново до еднородна смес.
3. В намазнена тавичка (или покрита с хартия за печене) изсипваме сместа. Правим  разрези с нож в суровата смес, което след това ще  улесни разчупването на питката.
4. Печем  в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути до приятен захар. 


Още топла се намазва с масло, разчупва се и се поднася.
По желание питката може да се поръси с шарена сол.


Опитайте и да ви е сладко :)

2 коментара:

  1. От кога търся такава рецепта:) Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех Марина, как се радвам, че ви е допаднала рецептата. На мен ми хареса на вкус, надявам се и на вас, да ви е сладко!
      Поздрави!!

      Изтриване