С риск да се преповтарям за рецепта за щрудел или тиквеник /като със сигурност едва ли има домакиня да не знае как се прави/, днес ще ви представя моя тиквенико-щрудел. И сметнах, че точно сега е момента да поднеса едно голямо парченце в прекрасната чиния /с нарисувани мотиви от лавандула/, която моята голяма дъщеря ми подари. Обожавам лавандула и наистина се зарадвах на този подарък - благодаря ти слънчице!!
Да ви кажа честно почти бях решила да прибавя и нотки от лавандула в моя десерт, но се отказах, прекалено голям експеримент щеше да се получи хаха :)
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. |
Продукти:
1 пакет кори за баница - 400 г.
олио или масло
за плънката -
ябълки - 3 средно големи
тиква - около 600 г.
1 ч.ч. орехови ядки /смлени/
1/2 ч.ч. галета
1 с.л. канела
100 мл. олио
за сиропа -
1 ч.ч. кристална захар „Сладея“
2 ч.ч. вода
В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.
СТЪПКИ:
1. В тенджерка слагаме водата и захарта да заврат до разтопяването на захарта. Така приготвеният сироп дърпаме настрани да се охлади, докато приготвим десерта.
2. Почистената тиква нарязваме на средно големи парчета и варим до готовност /но не до разкашкване/.
3. В купа настъргваме на едро ренде измитите и почистени ябълки. Към тях добавяме захарта, галетата, орехите, канелата и вече сварената и пасирана тиква. Разбъркваме всичко добре до еднородна смес. Към сместа добавям и олиото и отново разбърквам. Така пропускам намазването на корите с олио, и добавям само от плънката. Може да не добавяте олиото, а всяка кора да намазните с четка и тогава да сложите от плънката.
4. Приготвяме си кръгла или правоъгълна тавичка, чието дъно намазняваме с олио или масло.
5. Вземаме лист от корите /а може и по два/, напръскваме леко с олио или намазняваме с четка, освен ако олиото не сте го сложили в плънката.
6. В единият край поставяме от плънката, завиваме внимателно на руло, и редим в тавата. Така процедираме с останалите листи от корите като си разпределяме плънката за всички.
7. Намазваме с олио отгоре баницата и печем до готовност.
8. Изваждаме от фурната, оставяме за около десетина минути и заливаме с вече изстиналия сироп.
Оставяме поне за 2-3 часа да поеме сиропа.
По желание сервираме с топка сладолед или просто поръсена с пудра захар - въпрос на вкус.
Уханен, сочен и много добре изглеждащ тиквено-щрудел. А чинийката е уникално красива! Поздравления за теб, Вили, и прекрасната ти дъщеря! <3
ОтговорИзтриванеБлагодаря Хрис, чинийката наистина е много красива и ми е много скъпа!! Като малко дете се равдам на подобни подаръци :)
ИзтриванеМного е нежна чинийката, а тиквено-ябълковото изкушение неустоимо. Поздрави, Вили!
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт се получи наистина! Поздрави Кате!
ИзтриванеЧуден тиквенико щрудел, снимки и всичко!
ОтговорИзтриване