29 септември 2020 г.

Тиквенико-щрудел

 С риск да се преповтарям за рецепта за щрудел или тиквеник /като със сигурност едва ли има домакиня да не знае как се прави/, днес ще ви представя моя тиквенико-щрудел. И сметнах, че точно сега е момента да поднеса едно голямо парченце в прекрасната чиния /с нарисувани мотиви от лавандула/, която моята голяма дъщеря ми подари. Обожавам лавандула и наистина се зарадвах на този подарък - благодаря ти слънчице!!



Да ви кажа честно почти бях решила да прибавя и нотки от лавандула в моя десерт, но се отказах, прекалено голям експеримент щеше да се получи хаха :)

Ако спомените ухаят, 💜
то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула.


Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.
 олио или масло

за плънката -
 
ябълки -  3 средно големи
тиква - около 600 г. 
1 ч.ч. орехови ядки /смлени/
1/2 ч.ч. галета
1 с.л. канела
100 мл. олио


за сиропа -

2 ч.ч. вода

В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.


СТЪПКИ:

1. В тенджерка слагаме водата и захарта да заврат до разтопяването на захарта. Така приготвеният сироп дърпаме настрани да се охлади, докато приготвим десерта.
2. Почистената тиква нарязваме на средно големи парчета и варим до готовност /но не до разкашкване/. 
3. В купа настъргваме на едро ренде измитите и почистени ябълки. Към тях добавяме захарта, галетата, орехите, канелата и вече сварената и пасирана тиква. Разбъркваме всичко добре до еднородна смес. Към сместа добавям и олиото и отново разбърквам. Така пропускам намазването на корите с олио, и добавям само от плънката. Може да не добавяте олиото, а всяка кора да намазните с четка  и тогава да сложите от плънката.
4. Приготвяме си кръгла или правоъгълна тавичка, чието дъно намазняваме с олио или масло.
5. Вземаме лист от корите /а може и по два/, напръскваме леко с олио или намазняваме с четка, освен ако олиото не сте го сложили в плънката. 
6. В единият край поставяме от плънката, завиваме внимателно на руло, и редим в тавата. Така процедираме с останалите листи от корите като си разпределяме плънката за всички.
7. Намазваме с олио отгоре баницата и печем до готовност.
8. Изваждаме от фурната, оставяме за около десетина минути и заливаме с вече изстиналия сироп.



Оставяме поне за 2-3 часа да поеме сиропа. 



По желание сервираме с топка сладолед или просто поръсена с пудра захар - въпрос на вкус.


Да ви е сладко и лавандулово!!

5 коментара:

  1. Уханен, сочен и много добре изглеждащ тиквено-щрудел. А чинийката е уникално красива! Поздравления за теб, Вили, и прекрасната ти дъщеря! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Хрис, чинийката наистина е много красива и ми е много скъпа!! Като малко дете се равдам на подобни подаръци :)

      Изтриване
  2. Много е нежна чинийката, а тиквено-ябълковото изкушение неустоимо. Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден тиквенико щрудел, снимки и всичко!

    ОтговорИзтриване