18 септември 2020 г.

Икономични кексчета с локум /+оризово брашно/

 Ооо тези кексчета са вече история всъщност :)

Да се оправдавам, че съм нямала време, за да ви ги покажа, пак ще излъжа хаха!!

Но се случиха и хубави неща /като махнем негативните, но се надявам скоро да свърши и този период/!! Дипломирах се, бяхме на гости при мама, радвахме се на лятото и ето че то свърши, децата тръгнаха на училище и дано всички да сме здрави!!

Та да се върна към кексчетата, които направих в хартиени капсули, но поставени в моите любими кутийки от пастет. Имам форми за кексчета /мъфини/, но са едва осем, а да чакам едните да се опекат, после другите... По-лесно е да си ги изпека наведнъж всичките! 

И освен, че са икономични, бързи и лесни, добавих локум и оризово брашно /освен бяло/. И станаха прекрасни!!



Продукти:


400 г. кисело мляко

200 г. захар

2 ч.ч. брашно /бяло тип 500/ на Panino

1/3 ч.ч. оризово брашно на Panino

1/2 ч.ч олио

1 кутия локум обикновен 

1 равна ч.л. сода бикарбонат

1 ванилия

пудра захар за поръсване /може и без нея/


СТЪПКИ:

1. Изсипваме в купа киселото мляко и към него добавяме сода бикарбонат. Разбъркваме /с вилица или бъркалка/ добре и оставяме да шупне хубаво млякото. 

2. Към шупналото кисело мляко добавяме захарта и ванилията, и разбъркваме да се разтопят.

3. Добавяме олиото при постоянно бъркане. Прибавяме на малки порции пресятото брашно, най-напред бялото брашно, и след него оризовото брашно. Объркваме добре кексовата смес.

4. В хартиени капсули поставени в кутийки от пастет или във форми за мъфини, изсипваме до половината от кексовата смес. Отгоре нарязваме на малко парченца локум и покриваме с кексова смес /1-2 с.л./.

5. Печем кексчетата в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /до суха клечка/.


Поръсваме с пудра захар по желание!


Сега като се замислих, 

в блога имам поне 20 рецепти на десерти с локум :)


Да ви е сладко и локумено :) !!



Няма коментари:

Публикуване на коментар