16 октомври 2020 г.

Кифлички със сладко от малини

Мини кифлички :) На една хапка буквално се изяждат!! Определено се заиграх и ги направих такива миньончета хаха, но пък се получиха сладки и на вид, и на вкус!!


Пък с домашното сладко от малини ммм просто разкош!


Продукти:

500 г. брашно

250 мл. прясно мляко

100 мл. олио

1 ч.л. сол

6-7 с.л. захар

7 г. суха мая 


за намазване:

1 жълтък

1 с.л. прясно мляко


за плънката:

сладко от малини /или друго по ваш избор, но да не е течно/

по желание пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. Затопляме прясното мляко /но да не е горещо/ и към него добавяме захарта, и бъркаме до нейното разтопяване.

2. В голяма купа пресяваме брашното, и правим кладенче. В него изсипваме прясното мляко, добавяме и олиото. Солта и сухата мая слагаме отстрани върху брашното на две различни страни и ги объркваме внимателно с него. С вилица /или лъжица, а може и на ръка/ объркваме сместа в направеното кладенче. Постепенно прибавяме брашното и замесваме меко тесто.

3. Оставяме тестото да си почине и да втаса за около час.

4. Премесваме втасалото тесто и разделяме на две части, всяка от които разточваме на кръг с дебелина около 0.3/0.4 см.

5. Режем на парчета /общо 16, но може и на по-малко, за да станат по-големи кифлите/. С пръсти натискаме широките краища на всяко парче, за да се разшири. Поставяме от плънката /около 1 ч.л. от сладкото/, завиваме от двете страни, и навиваме към острата част на парчето, за да се оформи кифличка.



6. Оставяме кифлите да втасат, и намазваме всяка с жълтък объркан с 1 с.л. прясно мляко.


7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност за около 15-20 минути. Следете по време на печене, тъй като всяка фурна пече по различен начин, и внимавайте да не изгорят.


По желание кифличките поръсваме с пудра захар за още по-голям разкош!!




1 коментар: