Много сладка, наистина не предполагах, че ще стане толкова сладка! Ами тъкмо ще има десерт поне за три дни напред :)
Отдавна се каня на такава сладка баница/баклава - с халва. Интересно ми беше какъв ще е вкуса и!?
Много вкусна и сладка!! Може би следващия път няма да я сиропирам, за да стане и по-хрупкава, или ще сложа по-малко захар...
Но е наистина прекрасна на вкус и горещо препоръчвам за любителите на сладките и сиропирани десерти!!
Продукти:
1 пакет кори за баница - 400 г.
300-400 г. тахан халва
1 ч.ч. натрошени орехи
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
олио или чисто масло
за сиропа:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
СТЪПКИ:
1. Най-напред си приготвяме сиропа, с който ще залеем сладката баница, когато се опече. В подходящ съд слагаме да заври водата и захарта, до нейното разтопяване. Оставяме захарният сироп настрани да се охлади.
2. Баницата може да е навита на руло или наложена. Моята е наложена. На дъното /и по стените/ на средно голяма тавичка /кръгла или продълговата/ мажем с четка чисто масло или олио. Слагаме като леко набръчкваме два листа от корите за баница. Мажем леко с разтопено чисто масло или олио, поръсваме с орехи и натрошена /или настъргана на едро ренде/ халва. Отгоре слагаме отново два листа от корите и пак мажем с олио или масло и поръсваме с орехи и натрошена халва. Така докато свършим с два листа от корите за баница. Мажем отново с олио или чисто масло.
3. Разрязваме баницата на парчета /независимо дали е наложена или навита/, и поливаме със сместа от прясното мляко и яйцата.
4. Печем баницата в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
5. Заливаме баницата с изстиналия захарен сироп и оставяме за час-два.
При поднасяне по желание може да се поръси с пудра захар.
Правила съм, много е вкусна.
ОтговорИзтриване