29 октомври 2020 г.

Баклава с орехи и тахан халва

 Много сладка, наистина не предполагах, че ще стане толкова сладка! Ами тъкмо ще има десерт поне за три дни напред :)

Отдавна се каня на такава сладка баница/баклава - с халва. Интересно ми беше какъв ще е вкуса и!?

Много вкусна и сладка!! Може би следващия път няма да я сиропирам, за да стане и по-хрупкава, или ще сложа по-малко захар...

Но е наистина прекрасна на вкус и горещо препоръчвам за любителите на сладките и сиропирани десерти!!


Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.

300-400 г. тахан халва

1 ч.ч. натрошени орехи

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 яйца

олио или чисто масло


за сиропа:

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар


СТЪПКИ:

1. Най-напред си приготвяме сиропа, с който ще залеем сладката баница, когато се опече. В подходящ съд слагаме да заври водата и захарта, до нейното разтопяване. Оставяме захарният сироп настрани да се охлади.

2. Баницата може да е навита на руло или наложена. Моята е наложена. На дъното /и по стените/ на средно голяма тавичка /кръгла или продълговата/ мажем с четка чисто масло или олио. Слагаме като  леко набръчкваме два листа от корите за баница. Мажем леко с разтопено чисто масло или олио, поръсваме с орехи и натрошена /или настъргана на едро ренде/  халва. Отгоре слагаме отново два листа от корите и пак мажем с олио или масло и поръсваме с орехи и натрошена халва. Така докато свършим с два листа от корите за баница. Мажем отново с олио или чисто масло.

3. Разрязваме баницата на парчета /независимо дали е наложена или навита/, и поливаме със сместа от прясното мляко и яйцата.

4. Печем баницата в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.

5. Заливаме баницата с изстиналия захарен сироп и оставяме за час-два.

При поднасяне по желание може да се поръси с пудра захар.


Определено ще ви е сладко!!!







1 коментар: