22 ноември 2024 г.

Намачкан щрудел с ябълки, локум и лешници

Смачкан, намачкан, посбутан 😁, така се оформят парчетата щрудел /пък и всякаква баница/ с ябълки и лешници днес при мен 😉. Хем много ме е яд, когато отворя корите за баница и вътре едни такива леко понатрошени, просто е невъзможно да хванеш един лист и той да не ти се разпадне в ръцете. Но и за това имам решение, кой каза, че ще ми се опъне. Обречени са да станат на щрудел тези кори и толкова 😁. Ама каква вкусна разкошотия стана, нищо че са посгънати и понамачкани  щруделчетата😀.

По принцип такива десерти се правят с продукти на око. Не знам защо е необходимо да се затормозяваме с точни мерки 😀. Ако обичате да е сочен, добавете още ябълки, ако искате да е по-сладък - добавете още захар!



Продукти:

1 пакет кори за баница 400 г.

1 ч.ч. захар /или според сладоста, която предпочитате/

5-7 ябълки, ако обичате да се усещат сложете и повече

1 пакет локум

смлени лешници около 1 ч.ч., а може и повече 😉

галета по желание

олио или чисто масло

пудра захар за поръсване


Стъпки:

1. Почистваме от семена и кори ябълките. Настъргваме на едро ренде. В купа ги омесваме със захарта и галета по желание. Добавяме ядките и локума нарязан на малки парчета, и объркваме всичко добре.

2. На работен плот или върху хартия за печене или силиконова подложка слагаме един лист от корите. Намазваме с олио или с разтопено често масло с помоща на четка и слагаме отново лист от корите.

3. По цялата повърхност хаотично слагаме от ябълковата плънка. С ръце намачкваме и събираме към средата корите. Попритискаме, за да се оформи нещо като гнездо.

4. Нареждаме всички щрудели в тава, покрита с хартия за печене.

5. Мажем с четка внимателно отгоре с мазнина и печем в предварително затоплена фурна до готовност и приятен загар.

Преди поднасяне поръсваме обилно с пудра захар.








Няма коментари:

Публикуване на коментар