Най-лесните, най-бързите и най-вкусните курабии!
Ами разбира се това са обикновените курабии, които всеки от вас съм сигурна, че обича да си хапва!!!
Ухаят невероятно и внасят такъв уют и топлина в дома!!
ПРОДУКТИ:
3 броя яйца + 1 жълтък
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч.л. хлебна сода
1 пак. амонячна сода
6 - 7 ч.ч. брашно
ванилия
орехи и захар на кристали
СТЪПКИ:
1. Разбъркваме с миксер яйцата и захарта. Добавяме последователно олиото, киселото мляко заедно с разбърканата в него до шупване хлебна сода.
2. Постепенно добавяме пресятото брашно в разбърканата в него амонячна сода.
3. Разбъркваме добре с лъжица, а после и с ръце. Тестото трябва да е леко лепнещо.
4. Оставяме да си почине около 15 минутки.
5. В три малки купички слагаме смлени или дребно нарязани орехи, разбит жълтък и захар.
6. От тестото като ако е необходимо си набрашняваме ръцете, оформяме топчета колкото орех, топваме последователно в жълтък, захар на кристали и орехи /или само в жълтък и захар/ и подреждаме в тавичка покрита с хартия за печене, като леко ги притискаме. Между отделните топчета оставяме място, тъй като при печене се надуват и стават двойни.
7. В предварително загрята фурна на 180 градуса печем курабиите до златист цвят.
Може да поръсим и с пудра захар по желание.
Вили,
ОтговорИзтриванетова са курабийките, които моите баби правеха много често.Много отдавна не сме ги правили, припомни ми рецептата и си спомних за тях.Почти ги бях забравила.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Класика при курабиите :)
Изтриване