18 ноември 2020 г.

Кекс с круши

 Ама толкова да ми е мързеливо напоследък, че чак се ядосвам на себе си!! Този кекс с круши го изядохме още преди две седмици, ама все си намирам оправдания, и отлагам с публикацията.

Е, две седмици стигат хаха. Време му е да види бял свят, защото е лесен и вкусен, пък и изглежда чудесно, нали!!



Продукти:

3 броя яйца

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 1/2 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

ванилия /есенция/

2 ч.л. какао

2 средно големи круши

пудра захар


СТЪПКИ:


1. В купа си чукваме яйцата и разбиваме със захарта до побеляване /с миксер, с вилица, с бъркалка/.

2. Добавяме последователно олиото, прясното мляко, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.

3. От сместа си заделяме около 1/3 ч.ч., към която добавяме какаото. Объркваме добре до хомогенизиране.

4. В тавичка /продълговата/ покрита с хартия за печене, изсипваме кексовата смес. Отгоре разпределяме какаовата смес и с вилица или дървен шиш правим шарки. 

5. Крушата срязваме на две по дължина, почистваме я от семките и дръжката. Всяка половинка нарязваме на тънки филийки /0.5 см/, и нареждаме хаотично /но успоредно/ отгоре върху кексовата смес и леко притискаме.

6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.

По желание поръсваме с пудра захар. 


Ефектен, лесен и вкусен десерт с круши!



Да ви е сладко!!







1 коментар:

  1. Хе, хе - две седмици, аз имам рецепти, заложени в блога от преди години, които още не са видели бял свят. Причината е, че не могат да се срещнат снимка с текст:)) Чудесен ти е кекса, щом е с круши, няма грешка!

    ОтговорИзтриване