5 ноември 2020 г.

Желирано мляко с нар и банан

Зиме, лете, желирано мляко у дома се яде по всяка време!   За него сезон няма :) Та след шарените кексчета с нар, просто не се сдържах да направя и желирано мляко. Всъщност такъв десерт вече съм правила /публикация от 2015/, но днес добавих освен нар, и банан, а и начина на приготвяне е малко по-простичък. То всъщност няма нищо сложно в направата на този десерт, така че всеки би се справил, стига да имате желание да го направите и да го хапвате разбира се!!!


Продукти:

4 кофички кисело мляко от 400 г.
1  ч.ч. захар
3 + 1/2 пак. желатин
1/2 нар
1 банан

СТЪПКИ:

1. В купа изсипваме киселото мляко и 1 ч.ч.  захар и разбиваме с миксер /или с бъркалка, вилица/.
2. Желатинът - 3 пакетчета, изсипваме в 100 мл. вода и изчакваме да набъбне. На водна баня или за кратко в микровълновата разтапяме набъбналия желатин.
3. Изсипваме го към киселото мляко и разбъркваме отново.
4. Разпределяме в подходящи чаши или купички, като не ги пълним до горе.
Ако използвате чаши, за по-красив ефект поставете наклонени във форми за мъфини и изсипете от млякото.
5. Прибираме за час-два в хладилника да стегне желатина.
6. Изчакваме да стегне млякото, чак тогава отделяме семенцата от нара, намачкваме банана с вилица и заедно ги смесваме в отделна купа и разбъркваме леко. Разтваряме 1/2 пакетче желатин в 100 мл. вода и изчакваме да набъбне. По същият начин на водна баня или за кратко в микровълновата разтапяме набъбналия желатин.
7. Изваждаме вече стегналото  кисело мляко. Равномерно във всички чаши или купички разпределяме от нара и банана. Отново прибираме в хладилника до стягане на желатина.
8. Изважда се непосредствено преди консумация, може да се украси с още плодчета нар!


Ако не сте опитвали тази комбинация, сега му е времето :)



1 коментар: