7 януари 2021 г.

Чийзкейк с банани /II вид/

 След първата порция на Чийзкейк с банани, ред е на втори дубъл 😉

Насладете се на това сладко удоволствие!!!


Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit какаови от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки) 
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки

за крема:

500 г. заквасена сметана /използвах на Pilos от Лидл/
200 г. сладкарска сметана /отново използвах на Pilos от Лидл, но може да се замени с друга марка/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

банани - 2-3 броя 
шоколадови пръчици и захарни сърца за украса



СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, пудрата захар, чистото масло и ореховите ядки. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Обелваме бананите внимателно да не се разчупят и срязваме на половина по дължина. Нареждаме върху бисквитеният блат плътно до стените на формата.
5. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Добавяме към заквасената, в която преди това сме объркали и пудрата захар. Отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме полученият крем върху бисквитеният блат и бананите, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
6. Украсяваме по желание, в моя случай с шоколадови пръчици и захарни сърчица.




Да ви е сладко!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар