Баницата с късмети у дома я правим в навечерието на новата година, някои пък си я правят на Коледа. Когато и да е това, със сигурност очаквате с нетърпение какво късметче ще ви се падне. Те са наречени за здраве, късмет, щастие, пари и разбира се закачливите късметчета 😉
Тази година баницата с късмети я направих по съвсем обикновен начин, а късметчетата нашите момичета ги написаха и старателно сгънаха и завързаха с червено конче и клонка от дрян! Та който си вземе парче баница, задължително си избира и едно късметче. Е, нашите бяха повечко, та всеки имаше право на избор по три късметчета 😀
Продукти:
400 г. кори за баница
5 яйца
300-400 г. сирене
1/2 ч.ч. кисело мляко
щипка хлебна сода
1/2 пак. бакпулвер
7-8 с.л. олио
чубрица по желание
СТЪПКИ:
1. В подходяща купа си чукваме яйцата. Към тях добавяме натрошеното сирене, киселото мляко объркано със содата, олиото и бакпулвера. Объркваме всичко добре до хомогенна смес. По желание добавяме и сушена стрита чубрица.
2. Приготвяме си правоъгълна тава /или кръгла/, намязняваме с четка дъното и стените и.
3. Вземаме си два листа от корите за баница. Слагаме от плънката, и завиваме на руло от тясната страна. Така процедираме с останалите листи от корите, като си преценяваме плънката да стигне за всички листи.
4. Навитите рула нареждаме в тавата едно до друго.
5. Намазваме отгоре баницата с олио и печем в предварително затоплена фурна до златист загар.
6. Когато баницата е готова, напръскваме леко със студена вода и покриваме с хавлиена кърпа.
Поднасяме баницата нарязана на парчета по възможност още топла.
Няма коментари:
Публикуване на коментар