26 декември 2020 г.

Торта с малини и млечен крем

За мен всяка Коледа е много специална! В този месец е родена моята прекрасна майчица, да ни е жива и здрава 💗 А преди много години по Коледа, ме е родила и мен. Какъв по-прекрасен подарък от това, нали 😉 

А празник без торта не може!

По този случай ето моята бърза и лесна торта! Може да се повтарям, но да си кажа -  не съм голям майстор на тортите. А когато правя такива, те са по-лесни и с продукти, които се намират под ръка 😀

Честно казано, бях решила да си купя една готова тортичка 😉, нооо накрая си я направих!

Бързи блатове, крем, малко малини и воала!!!



Продукти: 

за блата /за форма 20 см./- 

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ванилия

1 ч.ч. прясно мляко /може да се замени с топла вода, плодово мляко или натурален сок/

2 1/2 ч.ч. бращно  

1/3 ч.ч. олио

1 пак. бакпулвер


млечен крем - 

3 яйца

1 ч.ч. захар

500 мл. прясно мляко

4-5 с.л. брашно

ванилия


500 г. сладкарска извара /в случая на Pilos/

2 пак. желатин

малини

за украса - шокофъстък, лешници какао и кокосови стърготини 


СТЪПКИ:

1. Най-напред си приготвяме блатовете. За целта в голяма купа объркваме яйцата със захарта до побеляване. Добавяме олиото, прясното мляко /или друга течност/, ванилията и отново разбъркваме /с миксер, с бъркалка или с вилица/. Прибавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера и объркваме отново до хомогенна смес.

2. Във форма с падащо дъно /покрита с хартия за печене или намазнена и набрашнена/, изсипваме кексовата смес и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.

3. Изчакваме да изстине готовият блат, и внимателно разрязваме на две половини /може и на три блата/.

4. За млечният крем - слагаме на котлона да се стопли прясното мляко, заедно с ванилията. В купичка разбиваме яйцата със захарта и брашното. Намаляме котлона и внимателно изсипваме яйчената смес при непрекъснато бъркане с дървена или силиконова лъжица. Бъркаме постоянно до готовност на крема /до сгъстяване, или когато с лъжицата правим черта, след нея трябва да се образува пътечка/. Оставяме настрани да се охлади.

5. Към охладеният млечен крем добавяме 500 г. сладкарска извара /в моя случай е на Pilos от Лидъл/. Добавих за разкош и цвят малко какао. Желатинът /2 пакетчета/ разтваряме в 100 мл. вода. Изчакваме да набъбне и го слагаме в микровълновата за десетина секунди. Изсипваме към крема и разбъркваме бързо добре до хомогенизиране на сместа, за да не останат бучици.

6. Сглобяваме тортата, като поставяме единият блат в ринга, поставен върху подходяща чиния или поднос. По желание може да сиропирате блатовете с прясно мляко или сладък сок. Разпределяме си крема на равни части, в зависимост от това, колко блата имаме. 

7. Върху първият блат слагаме част от крема, а отгоре с леко притискане слагаме пресни малини /или замразени/.

8. Поставяме внимателно следващият блат, който също сиропираме по желание, а отгоре отново крем. Ако имаме трети блат процедираме по същият начин.

9. Слагаме тортата в хладилника /за два часа поне/, за да стегне крема. 

10. Украсата е по желание. Моята в случая е поръсена с какао, по краищата шоко фъстък, а отстрани с филирани лешници.


Ами това е, моята торта, за моят специален ден 😊




А това е моят уникален подарък от любимите ми хора 💗






Няма коментари:

Публикуване на коментар