За мен всяка Коледа е много специална! В този месец е родена моята прекрасна майчица, да ни е жива и здрава 💗 А преди много години по Коледа, ме е родила и мен. Какъв по-прекрасен подарък от това, нали 😉
А празник без торта не може!
По този случай ето моята бърза и лесна торта! Може да се повтарям, но да си кажа - не съм голям майстор на тортите. А когато правя такива, те са по-лесни и с продукти, които се намират под ръка 😀
Честно казано, бях решила да си купя една готова тортичка 😉, нооо накрая си я направих!
Бързи блатове, крем, малко малини и воала!!!
Продукти:
за блата /за форма 20 см./-
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 ч.ч. прясно мляко /може да се замени с топла вода, плодово мляко или натурален сок/
2 1/2 ч.ч. бращно
1/3 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер
млечен крем -
3 яйца
1 ч.ч. захар
500 мл. прясно мляко
4-5 с.л. брашно
ванилия
500 г. сладкарска извара /в случая на Pilos/
2 пак. желатин
малини
за украса - шокофъстък, лешници какао и кокосови стърготини
СТЪПКИ:
1. Най-напред си приготвяме блатовете. За целта в голяма купа объркваме яйцата със захарта до побеляване. Добавяме олиото, прясното мляко /или друга течност/, ванилията и отново разбъркваме /с миксер, с бъркалка или с вилица/. Прибавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера и объркваме отново до хомогенна смес.
2. Във форма с падащо дъно /покрита с хартия за печене или намазнена и набрашнена/, изсипваме кексовата смес и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
3. Изчакваме да изстине готовият блат, и внимателно разрязваме на две половини /може и на три блата/.
4. За млечният крем - слагаме на котлона да се стопли прясното мляко, заедно с ванилията. В купичка разбиваме яйцата със захарта и брашното. Намаляме котлона и внимателно изсипваме яйчената смес при непрекъснато бъркане с дървена или силиконова лъжица. Бъркаме постоянно до готовност на крема /до сгъстяване, или когато с лъжицата правим черта, след нея трябва да се образува пътечка/. Оставяме настрани да се охлади.
5. Към охладеният млечен крем добавяме 500 г. сладкарска извара /в моя случай е на Pilos от Лидъл/. Добавих за разкош и цвят малко какао. Желатинът /2 пакетчета/ разтваряме в 100 мл. вода. Изчакваме да набъбне и го слагаме в микровълновата за десетина секунди. Изсипваме към крема и разбъркваме бързо добре до хомогенизиране на сместа, за да не останат бучици.
6. Сглобяваме тортата, като поставяме единият блат в ринга, поставен върху подходяща чиния или поднос. По желание може да сиропирате блатовете с прясно мляко или сладък сок. Разпределяме си крема на равни части, в зависимост от това, колко блата имаме.
7. Върху първият блат слагаме част от крема, а отгоре с леко притискане слагаме пресни малини /или замразени/.
8. Поставяме внимателно следващият блат, който също сиропираме по желание, а отгоре отново крем. Ако имаме трети блат процедираме по същият начин.
9. Слагаме тортата в хладилника /за два часа поне/, за да стегне крема.
10. Украсата е по желание. Моята в случая е поръсена с какао, по краищата шоко фъстък, а отстрани с филирани лешници.
Ами това е, моята торта, за моят специален ден 😊
А това е моят уникален подарък от любимите ми хора 💗
Няма коментари:
Публикуване на коментар