И понеже е вече зима, и почти всяка вечер обичам да си сипвам чаша червено вино ... а и ми е едно празнично!! Ами декември е, нищо че ситуацията е една такава, изнервяща и малко сива... у дома е уютно и с празнична украса ... само да сме здрави, всичко останало ще си дойде на мястото!!
Та за виното, спонтанно реших че този сладкиш с червено вино може да отиде съвсем спокойно в графа празнични и точно сега му е момента!!
Премълчах си всъщност и не казах на домашните каква е тайната съставка :) Когато беше изяден до последната хапка, тогава се разкрих :) Опитайте и вие!!
Продукти:
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
5-6 с.л. червено вино
3 с.л. какао
250 г. масло
2 ч.ч. брашно
ванилия
1 пак. бакпулвер
около 50 г. стафиди
пудра захар
СТЪПКИ:
1. Разбъркваме в подходяща метална купа на котлона маслото, захарта, виното, какаото и 3 с.л. вода докато свеста заври.
От тази смес може да отделите по желание 1 к.ч. от сместа за глазура. Прибираме в хладилника, като поизстине. Или пък може да не отделяте от сместа, и сладкища да поръсите с пудра захар, както е в моя случай.
2. В купа разбиваме жълтъците и добавяме към тях внимателно поизстиналата смес. Добавяме стафидите, пресятото брашно, смесено с бакпулвера, след което разбитите на сняг белтъци.
3. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма или подходяща тавичка. Може да използвате и хартия за печене.
4. Печем кекса в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
5. Когато е готов го изваждаме върху метална решетка. Изчакваме да поизстине и го намазваме с глазурата и го прибираме в хладилника за около 2 часа или пък си го поръсваме обилно само с пудра захар.
Да ви е сладко и празнично!!
И нека всеки ден до Коледа да ви се случва чудо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар