21 декември 2020 г.

Кекс с червено вино

 И понеже е вече зима, и почти всяка вечер обичам да си сипвам чаша червено вино ... а и ми е едно празнично!! Ами декември е, нищо че ситуацията е една такава, изнервяща и малко сива... у дома е уютно и с празнична украса ... само да сме здрави, всичко останало ще си дойде на мястото!!

Та за виното, спонтанно реших че този сладкиш с червено вино може да отиде съвсем спокойно в  графа празнични и точно сега му е момента!!

Премълчах си всъщност и не казах на домашните каква е тайната съставка :) Когато беше изяден до последната хапка, тогава се разкрих :) Опитайте и вие!!


Продукти:

4 яйца

1 1/2 ч.ч. захар

5-6 с.л. червено вино

3 с.л. какао

250 г. масло

2 ч.ч. брашно

ванилия

1 пак. бакпулвер

около 50 г. стафиди

пудра захар

СТЪПКИ:


1. Разбъркваме в подходяща метална купа на котлона маслото, захарта, виното, какаото и 3 с.л. вода докато свеста заври. 

От тази смес може да отделите по желание 1 к.ч. от сместа за глазура. Прибираме в хладилника, като поизстине. Или пък може да не отделяте от сместа, и сладкища да поръсите с пудра захар, както е в моя случай.

2. В купа разбиваме жълтъците и добавяме към тях внимателно поизстиналата смес. Добавяме стафидите, пресятото брашно, смесено с бакпулвера, след което разбитите на сняг белтъци.

3. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма или подходяща тавичка. Може да използвате и хартия за печене. 

4. Печем кекса в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.

5. Когато е готов го изваждаме върху метална решетка. Изчакваме да поизстине и го намазваме с глазурата и го прибираме в хладилника за около 2 часа или пък си го поръсваме обилно само с пудра захар.


Да ви е сладко и празнично!!

И нека всеки ден до Коледа да ви се случва чудо!









Няма коментари:

Публикуване на коментар