24 декември 2020 г.

Постен тиквеник за Бъдни вечер

 Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер е вълнуващо преживяване всяка година. Един много тих, смирен и личен празник за всяко семейство, поне за мен и моето семейство е такъв!

Баницата с тиква е задължително едно от постните ястия на нашата трапеза!

Тиквеникът го правя най-често така, както ме е научила моята майка и винаги става сполучлив и много вкусен!



Продукти:

1 пакет кори за баница /400 г./
1 средно голяма тиква
1 ч.ч. захар
1 1/2  ч.ч. орехови (смлени ) ядки
1/2 ч.ч. олио
30 г. галета
1/2 пак. канела на прах

пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:


1. Тиквата се почиства и измива добре. Настъргва се на едро ренде и се задушава с малко олио /4-5 с.л./, докато омекне.

2. Към тиквата добавяме захарта, орехите, канелата и галетата. Задушаваме всичко заедно до разтапяне на захарта /3-4 минутки/.

3. Подготвяме си тава /правоъгълна или кръгла, в моя случай е правоъгълна/. Намазняваме дъното на тавата и страните и. 

4. Вземаме два листа от корите. Слагаме от плънката навсякъде толкова, като си преценяваме да остане и за останалите листи от корите. Навиваме на руло /но не стегнато/ от тясната страна на кората. Така процедираме и с останалите листи от корите.
5. Нареждаме в тавата успоредно едно до друго всички рула. 
6. С помоща на четка намазваме рулата с олио. 
7. Печем тиквеника в предварително затоплена фурна на 170 градуса до златисто, като проверяваме и отдолу. Ако се е зачервил повече отгоре, го смъкваме на долен риотан и покриваме с фолио, и печем до готовност.



Поднасяме го обилно поръсен с пудра захар, нарязан на парчета.




Когато плънката ни е повече, не се налага тиквеника да се сиропира и става също толкова сочен, а не сух. За това не щадете тиквата и си направете една хубава плънка.




Няма коментари:

Публикуване на коментар