Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер е вълнуващо преживяване всяка година. Един много тих, смирен и личен празник за всяко семейство, поне за мен и моето семейство е такъв!
Баницата с тиква е задължително едно от постните ястия на нашата трапеза!
Тиквеникът го правя най-често така, както ме е научила моята майка и винаги става сполучлив и много вкусен!
Продукти:
1 пакет кори за баница /400 г./
1 средно голяма тиква
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. орехови (смлени ) ядки
1/2 ч.ч. олио
30 г. галета
1/2 пак. канела на прах
пудра захар за поръсване
СТЪПКИ:
1. Тиквата се почиства и измива добре. Настъргва се на едро ренде и се задушава с малко олио /4-5 с.л./, докато омекне.
2. Към тиквата добавяме захарта, орехите, канелата и галетата. Задушаваме всичко заедно до разтапяне на захарта /3-4 минутки/.
3. Подготвяме си тава /правоъгълна или кръгла, в моя случай е правоъгълна/. Намазняваме дъното на тавата и страните и.
4. Вземаме два листа от корите. Слагаме от плънката навсякъде толкова, като си преценяваме да остане и за останалите листи от корите. Навиваме на руло /но не стегнато/ от тясната страна на кората. Така процедираме и с останалите листи от корите.
5. Нареждаме в тавата успоредно едно до друго всички рула.
6. С помоща на четка намазваме рулата с олио.
6. С помоща на четка намазваме рулата с олио.
7. Печем тиквеника в предварително затоплена фурна на 170 градуса до златисто, като проверяваме и отдолу. Ако се е зачервил повече отгоре, го смъкваме на долен риотан и покриваме с фолио, и печем до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар