3 февруари 2023 г.

Какаов чийзкейк

Моите любими десерти хаха. Най-лесните и най-вкусните разбира се! И със сигурност до час и половина се изяжда целия. Докато кажа кой иска парче, вече се нареждат за второ, трето, и докато се усетя успявам да заделя и едно за себе си 😄

И така, след цяла година мълчание и без публикации, реших да стартирам новата 2023 година с какво 😉, с чийзкейк!! Обичам да приготвям тези десерти, защото вариантите и импровизациите са безброй. А аз обичам бързите, лесните и мързеливите неща хаха, и разбира се с продукти, които се намират и могат да си ги позволят във всеки дом.

Вече не знам как да ги наричам поредните чийзкейкове в блога, и тъй като в днешния преобладава какаото, реших да е какаов чийзкейк. 




Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

200 г. какаови бисквити 
100 г. чисто масло
100 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. смлени орехи

за крема:

400 г. заквасена сметана 
300 г. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
3 пак. от по 10 г. желатин
какао
орехи

шоколад и кокосови стърготини за поръсване


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. Изсипваме ги в купа, добавяме прясното мляко, пудрата захар и чистото масло. Прибавяме и орехите. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера) да стегне за около 30 минути.
4. В друга купа смесваме заквасената сметана и предварително разбитата сладкарска сметана, към тях добавяме и пудрата захар. Разбъркваме всичко добре с миксер.  Отделяме 1/3 от сместа. 
Разтваряме 2 пак. желатин в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го енергично и бързо към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме полученият крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Върху вече стегналия слой от сметана поръсваме навсякъде смлени орехи. При мен беше по-обилно, защото обичаме орехи.
6. Към заделената 1/3 от сметановата смес, прибавяме 1 с.л. какао и объркваме внимателно. Разтваряме 1 пак. желатин 0 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го енергично и бързо към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме полученият крем върху орехите, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
7. Внимателно махаме ринга отстрани, като с мокър нож минаваме по краищата и поставяме в красива десертна чиния. Преди поднасяне по средата настъргваме шоколад, а отстрани с кокосови стърготини. 




Лек и ненатрапчиво сладък десерт, съчетание от какао, орехи, сметана и бисквити, просто разкош. 


Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар