10 декември 2023 г.

Бисквитено изкушение с кисело мляко и малиново сладко

        Не съм аз, ако не приготвя нещо бисквитено, желирано или чийзкейк 😄 - като запазена марка ми е. И така, неделно, след като изгледах някое и друго предаване по телевизията, и по време на неделното чистене, реших, че ще ядем бисквитена торта. Ама бърза да е, че време няма за излишно  размотаване 😊 Бърз поглед в хладилника и в шкафа, дали все пак имам всичко необходимо. Пък то и със затворени очи вече мога да я правя вече 😄 Слагам любимата престилка на лавандула, вземам една правоъгълна тавичка за такива тортички и на старт! 

    Ако имате малки помощници у дома, които имат желание да готвят с вас, това е моментът! Да разбъркат млякото, да редят бисквитки, да се забавляват докато готвят. Аз да си призная съм много припряна, докато обяснявам нещо на моите момичета, когато правим нещо заедно в кухнята, малко нервничка и мрънкаща съм хаха. Ама то децата как да се научат ако не изцапат, не оплескат или не сгрешат нещо. То големите го правим, пък на тях се дразним.

        Айде стига съм ви надувала мислите в главата 😋 Да почваме тортичката, че трябва и да се яде после.

       Само да ме прощавате, че снимките на нищо не приличат. Но е много вкусно, уверявам ви. Един път реших, че с лъжица за сладолед ще направя топки, втория път рязах на парчета. Абе така оплесках всичко за снимките, че повече няма накъде.  Обаче до десетата минута всичко беше изядено!!!




Продукти:

бисквити около 400 г. 

3 кисели млека от 400г. 4,5 %

1 ч.ч. захар - може да е кристална, кафява или пудра захар

3 пак. желатин

1 бурканче сладко от малини /300г./

фъстъчен крокант за поръска


СТЪПКИ:

Десертът е добре да се приготви в правоъгълна тавичка, за да може бисквитите да се подредят правилно. Тортичката е на три реда бисквити, но ако тавичката ви е по-малка може да стане и на четири реда. Сладкото задължително в случая да е от малини. 😊

1. В купа изсипваме киселите млека заедно със захарта и разбиваме добре, с вилица, с бъркалка, с миксер, както прецените и можете.

2. В чаша разтваряме желатина с около 100 мл. вода и изчакваме да набъбне. За кратко поставяме в микровълновата печка да се разтопи. Изсипваме бързо при млеката и бъркаме енергично до хомогенизиране. Ако се появят малки бучки, с помоща на миксера ги отстранете.

3. В тавичката на дъното слагаме, загатваме по-скоро от млечната смес. Върху нея подреждаме първи ред от бисквитите. Аз използвам ето тези бисквити, или какаовите.





4. Върху бисквитите изсипваме част от млечната смес, ред бисквити, покриваме ги със сладкото от малини  /оставяме малко за украса отгоре/, млечна смес, бисквити и завършваме отново с млечния крем. Отгоре за разкош украсих с останалото сладко и крокант.

5. Слагаме в хладилника за 1-2 часа да стегне. Колкото по-дълго престои тортата, толкова повече омекват бисквитите и става по-вкусно!



                                                            Лесно и адски вкусно!!! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар