... иии старт на приготовлението за новогодишната трапеза 😉 Обикновено и почти винаги за новогодишната вечер десерта е баклава, ама с много орехи, както я прави мама. Старая се и аз да я докарам толкова вкусна, но мама готви най-вкусно, и благодаря за всичко, на което ме е научила 💗
Та трябваше да правя баклава, но тъй като нямаше начупени орехи, а и време нямаше тепърва да чупим, реших да я заменя с тиквеник. И поради липса на орехи, ги замених с бадеми 😉 И за по-лесно и бързо, вместо навит тиквених, стана наложен тиквеник 😋 И така добавям още една рецепта към публикациите ми за тиквеници!
Продукти:
1 пакет кори за баница /400 г./
1/2 средно голяма тиква
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. бадеми (смлени )
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. галета
1/2 пак. канела на прах
бадемов крокант /по желание/
пудра захар за поръсване
В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.
В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.
СТЪПКИ:
1. Тиквата се почиства и измива добре. Настъргва се на едро ренде и се задушава с малко олио /4-5 с.л./, докато омекне.
2. Към тиквата добавяме захарта, канелата и галетата. Задушаваме всичко заедно до разтапяне на захарта /3-4 минутки/, и накрая добавяме и крокант /по желание/.
3. Подготвяме си тава /правоъгълна или кръгла, в моя случай е правоъгълна/. Намазняваме дъното на тавата и страните и.
4. Плънката разделяме на две равни части.
5. Редим кора, като леко я намачкваме, втора кора, отново намачкваме, поръсваме с олио /може и чисто масло/, редим по същия начин още две кори. Върху тях слагаме едната половина от плънката.
Отново две кори, върху тяхолио и смлени бадеми.
Отново две кори, олио, две кори, останалата част от плънката. Кори, пак бадеми и завършваме с кори.
6. Нарязваме на парчета /квадрати/, поливаме с олио навсякъде и поръсваме с бадеми.
7. Печем тиквеника в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто, като проверяваме и отдолу. Ако се е зачервил повече отгоре, го смъкваме на долен риотан и покриваме с фолио, и печем до готовност.
Поръсваме обилно с пудра захар.
Ако ви е сух тиквеника, можете да приготвите сироп и да залеете изстиналия тиквеник с горещ сироп. Престоява поне 2-3 часа, ако може и повече, за да си поеме сиропа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар