31 декември 2023 г.

Наложен тиквеник с бадеми

 ... иии старт на приготовлението за новогодишната трапеза 😉 Обикновено и почти винаги за новогодишната вечер десерта е баклава, ама с много орехи, както я прави мама. Старая се и аз да я докарам толкова вкусна, но мама готви най-вкусно, и благодаря за всичко, на което ме е научила 💗

Та трябваше да правя баклава, но тъй като нямаше начупени орехи, а и време нямаше тепърва да чупим, реших да я заменя с тиквеник. И поради липса на орехи, ги замених с бадеми 😉 И за по-лесно и бързо, вместо навит тиквених, стана наложен тиквеник 😋 И така добавям още една рецепта към публикациите ми за тиквеници!




Продукти:

1 пакет кори за баница /400 г./
1/2  средно голяма тиква
1 ч.ч. захар
1  ч.ч. бадеми (смлени ) 
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. галета
1/2 пак. канела на прах
бадемов крокант /по желание/

пудра захар за поръсване
В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.

СТЪПКИ:


1. Тиквата се почиства и измива добре. Настъргва се на едро ренде и се задушава с малко олио /4-5 с.л./, докато омекне.

2. Към тиквата добавяме захарта, канелата и галетата. Задушаваме всичко заедно до разтапяне на захарта /3-4 минутки/, и накрая добавяме и крокант /по желание/.

3. Подготвяме си тава /правоъгълна или кръгла, в моя случай е правоъгълна/. Намазняваме дъното на тавата и страните и. 

4. Плънката разделяме на две равни части. 
5. Редим кора, като леко я намачкваме, втора кора, отново намачкваме, поръсваме с олио /може и чисто масло/, редим по същия начин още две кори. Върху тях слагаме едната половина от плънката. 




Отново две кори, върху тяхолио и смлени бадеми. 



Отново две кори, олио, две кори, останалата част от плънката. Кори, пак бадеми и завършваме с кори. 






6. Нарязваме на парчета /квадрати/, поливаме с олио навсякъде и поръсваме с бадеми.








7. Печем тиквеника в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто, като проверяваме и отдолу. Ако се е зачервил повече отгоре, го смъкваме на долен риотан и покриваме с фолио, и печем до готовност.



 Поръсваме обилно с пудра захар.





Ако ви е сух тиквеника, можете да приготвите сироп и да залеете изстиналия тиквеник с горещ сироп. Престоява поне 2-3 часа, ако може и повече, за да си поеме сиропа.

за сиропа -

1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода






                         Да ви е сладък тиквеника!


Няма коментари:

Публикуване на коментар