13 януари 2024 г.

Бъркан тутманик с праз и сирене

    Често или рядко включвате праз лук в менюто си? Или по-често през зимата, с нарязана сланинка, домашно винце и баница с праз например. 😉 А знаете ли, че той има много полезни свойства за организма? Французите през Средните векове например, са знаели много за тях и той е присъствал на видно място на трапезата на не един френски благородник.

    Освен вкусен, празът е и много полезен. Затова и е познат още като един от най-здравословните зеленчуци. На първо място празът е много силно средство срещу настинки грипове и изобщо – всякакви инфекции. Или прочетете повече тук интересни факти за праз лук 👉 https://www.forlife.bg/praz-luk-polzi-i-upotreba

    Аз например много обичам да приготвям боб с праз вместо с лук, вкуса е различен и уникален.

    И между другото в блога имам доста рецепти, в които присъства праз лук, и ако ви е любопитно надникнете, в търсачката напишете думата "праз" и ще ви излязат всички публикации.

    Какво ще кажете за един бъркан тутманик с праз и сирене, 😋 Ние си го хапнахме за  закуска в почивния ден и силно го препоръчвам!

 



Продукти:

4 броя яйца

400 г. кисело мляко /една кофичка/

1 пак. бакпулвер

2 1/2 ч.ч. брашно

1/2  ч.ч. олио

200 г. сирене

1 голям стрък праз лук 


Стъпки:

1. Почистваме, измиваме и нарязваме на дребно празът. В малко мазнина /олио, чисто масло или зехтин/ и сол на вкус го задушаваме.

2. В купа чукваме и разбъркваме яйцата, добавяме киселото мляко, олиото, натрошеното сирене и пресятото брашно с добавения в него бакпулвер. Объркваме всичко внимателно, добавяме задушения праз и отново разбъркваме.

3. В правоъгълна или кръгла тавичка /диаметър около 18 см/, покрита с хартия за печене изсипваме сместа. 

4. Запичаме в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.



Добър апетит!






Няма коментари:

Публикуване на коментар