28 януари 2024 г.

Кифлички със сирене

 Още едно допълнение и към групичката на кифличките 😊 Днес са само със сиренце, тестото се опитах да го замеся като многолистно, почти ми се получи, със сигурност има какво да се желае. 


Продукти:

1 1/2 ч.ч. топла вода
200 г. краве сирене
7 с.л. олио
7 г. суха мая (или 1/2 кубче жива мая)
3 до 4 ч.ч. брашно
1 равна ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
олио или чисто масло 

семена за поръска


СТЪПКИ:

Този път реших да замеся тестото малко мързеливо.
1. В дълбока и широка купа пресяваме 3 ч.ч. брашно, добавяме солта, захарта и маята. Объркваме и правим кладенче, в което изсипваме олиото и топлата вода. Постепенно усвояваме брашното. Ако е необходимо добавяме още брашно, за да стане меко еластично тесто, което да не лепне.
2. Прехвърляме тестото върху дъска или подложка за месене и разделяме на четири равни топки. Всяка топка разточваме леко, колкото диаметъра на купата, в която е замесено тестото. 
3. На дъното на купата слагаме 2 с.л. олио или чисто масло, върху него слагаме едно от разточените теста, отново олио, пак тесто и завършваме с олио /масло/. Покриваме с кърпа или домакинско фолио и оставяме около 30-40 минути тестото да си почине и да втаса.
4. Изваждаме тестото от купата и разточваме с точилка, загъваме от всички страни краищата, за да се получи квадрат и отново разточваме и това повтаряме няколко пъти. 
5. Разточваме голям кръг, който мажем с олио или чисто масло. В краищата на кръга натрошаваме сирене. Режем на средно големи триъгълници
6. Завиваме като кифлички, като започваме от широката част и нареждаме  в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък (заедно с капки прясно мляко и олио) и поръсваме със семена.
7. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. 



















Няма коментари:

Публикуване на коментар