20 януари 2024 г.

Яйца по панагюрски

 Бързо, вкусно и лесно в няколко стъпки! С достъпни продукти, които винаги  се намират в хладилника. Хайде да си направим яйца по панагюрски 😉

В блога  имам рецепта на яйца по панагюрски, но на фурна. И твърдя, че също става  толкова вкусно, но може би времето за приготвяне е мааалко повече.

Днес ще е класическата рецепта, с която дори и начинаещ би се справил.

Идеята на блога ми винаги е била да съм полезна с изпитани лесни и достъпни рецепти за всеки. И ще се радвам, ако наистина успявам да помогна.




Продукти:

за 1 порция - 

2 броя яйца

1/2 кофичка кисело мляко

50 г. сирене

скилидка чесън

масло /олио/

червен пипер, сол


Стъпки:

1. В купа объркваме киселото мляко с натрошеното сирене и настъргания на ситно ренде чесън.

Изсипваме в подходяща чиния, в която ще сервираме яйцата по панагюрски.

2. В малка тенджерка слагаме да заври вода, в която слагаме щипка сол. Когато заври, дърпаме настрани и леко чукваме от ниско едно по едно яйцата. Връщаме на котлона и оставяме яйцата да врат за 2-3 минути за по-рохки и около 5 минути по-твърди яйца. Яйцата се забулват докато се варят и обикновено, когато изплуват на повърхността на водата са готови.

3. Готовите яйца отцеждаме и изваждаме с решетъчна лъжица в чинията върху млечната смес.

4. В тиган разтапяме малко масло /или олио/, добавяме щипка, две червен пипер и бъркаме енергично за около 15-20 секунди, но да не загори червения пипер, за да няма горчив вкус накрая.

5. Добавяме от запържения пипер върху яйцата. Може да поръсите с пресен магданоз, пресен лук. В моят случай аранжирах с каперси и босилек.




Добър апетит!









Няма коментари:

Публикуване на коментар