21 януари 2024 г.

Сиренки

 И за сиренките имам поне 3 публикации в блога. Добавям още една, оформлението си откраднах от интернет. Честно да си кажа, не е едно към едно с показното от нета 😁, но като за пръв път ми се струват страхотни на вид, на вкус то се знае 😋 


Продукти:
 

1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко)
3  яйца (от които едното е за намазване)
6-7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче жива мая или пакетче от 7 г. суха мая
брашно за средно твърдо тесто /около 4 - 5 ч.ч./
около 200 г. натрошено сирене (или осолена извара) 
семена за овалване - сусам, ленено семе и белени слънчогледови  и тиквени семки


СТЪПКИ:

1. Слагаме  маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса). 

2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

3. В него чукваме 2 яйца, разбиваме ги, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко и кисело мляко.

4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). 

5. Премесваме отново тестото и го разделяме на две топки. Всяка топка разточваме на тънка кора. Намазваме с олио или чисто масло и поръсваме с натрошено сирене. Режем по дължина на ивици с дебелина около 5-6 см. Навиваме на руло,



което обръщаме с разреза отгоре и отдолу и леко с ръце или точилка притискаме.
6. В дълбока чиния си объркваме яйцето и отделно в друга изсипваме семената.
7. Последователно всяко едно парче овалваме отстрани първо с яйце, после в семената. 



8. Подреждаме в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго.
9. Оставяме да втасат, намазваме с останалото яйце и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.







10. Покриваме с кърпа готовите закуски да отпочинат няколко минути.



Останалото го знаете - хапнете си ги сладко, сладко 😊






Няма коментари:

Публикуване на коментар