Ама едни такива шантави неща ми идват за готвене в главата 😊 А в къщи като разберат, че ще готвя импровизирано, се молят просто да могат да се нахранят накрая 😁 Разбира се, че имам провали в кухнята, но тях не смея да показвам 😋
Та да се върнем на замисленото гювече, което в крайна сметка изглеждаше твърде цветно и добре.
Продукти:
за три гювечета:
1 кг. сварени картофи
2 бр. от любима наденичка /печена/
3 броя кисели краставици
2 броя печен пипер
1/2 ч.ч. сладка царевица от консерва
4 броя яйца /3 бр. за гювечетата, 1 бр. за кортофената смес/
3 броя листи от кори за баница
копър или чубрица, сол, бял пипер
Стъпки:
1. Варените картофи още топли ги намачкваме и объркваме с едно яйце, сол и бял пипер на вкус и сух копър или чубрица /2 с.л./ според вкуса и предпочитанията.
2. Приготвяме си три гювечета, които покриваме с домакинско фолио. Но всъщност може и без него. За да не слагате фолио, с четка омазняваме добре цялото гювече. Вземаме един лист от кори за баница, който го разделяме на две половини, а тях на още две, така получаваме четири парчета. Наслагваме ги в гювечето, като ги застъпваме и леко краищата излизат навън.
3. Леко намазняваме корите и разпределяме от картофената смес по дъното и стените на гювечето, слой с дебелина поне 0.5 см.
4. В отделна купа нарязваме на дребно наденичките, краставиците и пипер, добавяме и царевицата. Объркваме добре всички продукти.
5. Пълним гювечетата с част от всички тези продукти,
правим си леко дупка по-средата и чукваме по едно яйце.
6. Запичаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса до изпичане на яйцето.
Поръсвате с кашкавал по желание почти накрая. Аз нямах в момента, за това пропуснах този разкош накрая.
Изчакваме малко да изстине и внимателно го изваждаме и сервираме в подходяща чиния, а може и направо в самото гювече.
Да ви е цветно и вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар