30 януари 2024 г.

Гювече в кошница от кори за баница

 Ама едни такива  шантави неща ми идват за готвене в главата 😊 А в къщи  като разберат, че ще готвя импровизирано, се молят просто да могат да се нахранят накрая 😁 Разбира се, че имам провали в кухнята, но тях не смея да показвам 😋

Та да се върнем на замисленото гювече, което в крайна сметка изглеждаше твърде цветно и добре. 




Продукти:

за три гювечета:

1 кг. сварени картофи

2 бр. от любима наденичка /печена/

3 броя кисели краставици

2 броя печен пипер

1/2 ч.ч. сладка царевица от консерва

4 броя яйца /3 бр. за гювечетата, 1 бр. за кортофената смес/

3 броя листи от кори за баница

копър или чубрица, сол, бял пипер


Стъпки:

1. Варените картофи още топли ги намачкваме и объркваме с едно яйце, сол и бял пипер на вкус и сух копър или чубрица /2 с.л./ според вкуса и предпочитанията. 

2. Приготвяме си три гювечета, които покриваме с домакинско фолио. Но всъщност може и без него. За да не слагате фолио, с четка омазняваме добре цялото гювече. Вземаме един лист от кори за баница, който го разделяме на две половини, а тях на още две, така получаваме четири парчета. Наслагваме ги в гювечето, като ги застъпваме и леко краищата излизат навън.



3. Леко намазняваме корите и разпределяме от картофената смес по дъното и стените на гювечето, слой с дебелина поне 0.5 см. 

4. В отделна купа нарязваме на дребно наденичките, краставиците и пипер, добавяме и царевицата. Объркваме добре всички продукти.

5. Пълним гювечетата с част от всички тези продукти, 


правим си леко дупка по-средата и чукваме по едно яйце.

6. Запичаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса до изпичане на яйцето. 


Поръсвате с кашкавал по желание почти накрая. Аз нямах в момента, за това пропуснах този разкош накрая.

Изчакваме малко да изстине и внимателно го изваждаме и сервираме в подходяща чиния, а може и направо в самото гювече. 





Да ви е цветно и вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар