13 декември 2023 г.

Картофени топки панирани в трохи от солети

 Вкусни, вкусни, няма как да не се оближе човек като ги хапва 😋 

Реших да правя картофени кюфтета. Обаче изведнъж ми дойде друга идея. 

У дома често си хапваме солети, но има случаи в които в пакетчетата остават солети, отваря се после друг пакет, и така се натрупват едни останки. И за да не ги хвърлям, реших че ако ги смеля биха били идеални за панировка - защо пък не!!

И така всичко на око. Ами как да ви дам точни мерки, едно време нашите баби така са готвили. Така съм се научила и аз.


 

Продукти:

картофи

сирене 

яйце

трохи от солети за панировка

олио за пържене

👉но все пак ще се опитам в мерки 😊

1 кг. картофи

100 г. сирене

100 г. кашкавал

2 броя яйца

солети смлени на трохи


Стъпки:

1. Картофите се измиват добре и се сваряват. Обелваме сварените картофи и в подходяща купа ги намачкваме с вилица, докато са още горещи. Оставяме да поизстинат.

2.  Добавяме натрошеното сирене, настъргания кашкавал, едно яйце и объркваме. Трябва да се получи смес, която не се разпада. 

3. Сместа може да се прибере за 15-ина минути в хладилника. 

4. Правят се топчета, малко по-големи от орех. 

5. Всяко топче овалваме първо в разбито яйце и после в трохи от смлени солети. 

6. Пържим в достатъчно  мазнина в подходящ по-дълбок тиган от всички страни, и изваждаме върху салфетка или домакинска хартия, за да се отцедят от ненужната мазнина. 



Може да поднесете тези симпатични топки с чеснов сос или млечен сос.


Хрупкави отвън и разтапящи се отвътре, хапвайте докато са топли 😉




Няма коментари:

Публикуване на коментар