26 декември 2023 г.

Султан кебап с пилешко филе


Твърде дълго отлагах да направя тази гозба. Не знам дали дори това е точната рецепта за султан кебап, сигурна съм че не е 😊, моето е една вкусна импровизация. Та общо взето импровизирах, защото го направих с продуктите, с които разполагах в момента.

Членувам в няколко кулинарни групи и се възхищавам искрено на хората, които показват и споделят вкусните си и красиви ястия. Вярвайте ми, винаги има човек какво да научи и точно вие всички домакини - кулинари сте в пъти по-добри от шеф готвачите. 

Та основата за султан кебапа видях точно в такава група и благодаря на дамата, от която всъщност се вдъхнових да го направя и аз. Не стана перфектен на вид, но е много вкусен. И няма нищо сложно в приготвянето му, точно такива рецепти ме печелят 😊



Продукти:

пакет кори за баница /400 г. или 500г./
600-700 г. пилешко филе
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
2-3 броя червени печени пиперки
6-7 кисели краставички
6-8 с.л. доматено пюре /или домати от консерва/
сол, черен и червен пипер на вкус
чубрица, мащерка
около 200 г. кашкавал за настъргване и поръсване

Може да замените някои продукти, според вкуса да добавите гъби, царевица, броколи, маслини, топено сирене....😉 експериментирайте смело.

За соса бешамел:

1 л. прясно мляко
4 с.л. с връх брашно
70 г. чисто масло
сол на вкус


Стъпки:

1. В тиган запържваме нарязаните на дребно лук, чесън и морков /за 2-3 мин. на среден котлон/. Прибавяме доматите, подправки на вкус и отново бъркаме. Ако е нужно наливаме малко водичка. Добавяме нарязания на дребно пипер, месото на малки кубчета, и отново запържваме. Готвим до готовност на месото. Дърпаме от котлона. Добавяме нарязаните на дребно кисели краставички и объркваме.






2. За сос бешамел разтапяме на котлона в подходяща тенджерка маслото, добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме постепенно прясното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване, като внимаваме да не загори. Когато е готов добавяме сол и бял пипер на вкус. Захлупваме готовия сос с капак.
3. Вземаме подходяща купичка, с която да си помогнем да оформим ястието. Всеки лист от корите разделяме на две половини и наслагваме в купичката от всички страни да се образува гнездо, като краищата са навън. Слагаме от сместа, покриваме внимателно и обръщаме с купичката внимателно в дланта си.



4. В намазнена тавичка подреждаме внимателно така приготвените вързопчета.
5. Заливаме със сос бешамел навсякъде, поръсваме с кашкавал и запичаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса до приятен загар на кашкавала.



Хапнахме си ги топли, топли.
Приятен апетит 🫠






Няма коментари:

Публикуване на коментар