15 май 2024 г.

Картофени кюфтета с коприва

 Картофи и всичко с картофи ни е любимо 😊 каквото фантазията ни роди, всичко се изяжда!!

Та бях споменала, че трябва /налага се/ да хапвам повече коприва /за да си набавям желязо/, но копривената супа я изключвам като вариант 😉 И така, един бърз поглед в хладилника - има сирене, яйца от великден, копривата налице, картофите се варят, ще се заформи нещо вкусно 😀



Продукти:

150 г. прясна коприва

1 кг. сварени картофи

100 г. сирене

1 яйце

чубрица, сол, черен пипер на вкус

галета /или царевично брашно/

за пълнеж в кюфтетата - 2-3 сварени яйца


СТЪПКИ:


1. Първо си премивам в гевгир няколко пъти копривата и я бланширам за около пет минути.

2. В подходяща дълбока купа нарязваме копривата на ситно, добавяме намачканите сварени картофи, яйцето, натрошеното сирене и подправките.

3. Всички продукти омесваме добре заедно до хомогенна смес.



4. Подготвяме си тавичката от фурната с хартия за печене върху нея. 

5. Вземаме от сместа, колкото за едно нормално кюфте. Сварените яйца нарязваме внимателно на филии. Във всяко кюфте внимателно поставяме парче от яйцето и оформяме внимателно. Овалваме в галета или царевично брашно.




6. Редим готовите кюфтета в тавичката и намазваме с олио всяко с помоща на четка.



7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар.

Вариант е и да ги изпържите, и може би ще станат по-вкусни!

Задължително си направете чесново сосче!!!








Няма коментари:

Публикуване на коментар