31 май 2024 г.

Козуначен десерт с домашен крем, орехи и сладко

 Е, Великден отмина, някои си направиха, други си купуваха козунаци! Всеки според възможностите си 😃 На мен ту ми се получават, ту ми опъват нервните окончания тези козунаци. Та за всеки случай, винаги си купуваме и от магазина. Те са доста издържливи между другото 😂. На стайна температура, почти година държахме един, ама той упорит, външно нищо му няма. Решихме на годишнината му 😁 да видим как се чувства! Ами нищо му нямаше външно, но не посмяхме вътрешно да проверим как е. Та така с изостаналите козунаци! Но този от днешната торта е по-млад 😋, в срок на годност. И този път реших, че няма да си го отглеждам до годинка 😁.


Много няма вид на изглед 😃, ама е твърде вкусен да не го изядем, въпреки вида му! То, когато си гладен за сладко, и усетиш че се е получило "дзверски" добре, кой му гледа визията 😉.

Плодукти:

стар козунак

сладко по избор

орехи


За крема-

1 л. прясно мляко

3 яйца

1 ч.ч. захар

5-6 с.л. брашно

1 пак. ванилия


СТЪПКИ:

1. За млечния крем- разбиваме яйцата с 1 ч.ч. захар до побеляване, добавяме 6 - 7 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа, отново слагаме на котлона и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.

2. Нарязваме козунака на филии дебели около един пръст.

3. На дъното на тавичката, в която ще сглобяваме тортата слагаме малко от крема. Подреждаме ред от филии козунак, върху тях крем, върху крема смлени орехи.

4. Продължаваме с ред от филии козунак, отново крем, орехи и така докато приключи козунака и крема, като трябва да завършим с крем.

По желание, ако козунака е много сух, може да го полеете с прясно мляко преди да слагате от крема.

Желателно е да престои поне 2 часа минимум, за да си поеме козунака от крема. 


И ако успеете да го опазите поне толкова, вземайте направо лъжицата и нападайте 😃.






Няма коментари:

Публикуване на коментар