13 май 2024 г.

Хлебче с коприва и овесени ядки

Не спазвам диети, кето режими и тем подобни. Простички и лесно достъпни финансово са рецептите в блога. Не всеки може да си позволи дадени продукти, та макар и да приготвя здравословни ястия. Вкусните неща са най-простички и обикновени! 

В сезона на копривата сме. Няма да се впускам в това колко е полезна и защо трябва да се консумира. За мен е задължително-препоръчително 😃, тъй като имам анемия. Но супите с коприва, макар и вкусни, било то с фиде, ориз или картофи, някак си вече ми омръзнаха. Но си е класика!

Та, за да разнообразя потърсих идейки из нета. И реших да опитам, импровизирах 😉 Е, в крайна сметка се получи, на вкус на мен лично ми допадна и хареса. Нооо си го изядох сама 😁 Моите в къщи решиха, че това не е за тях, предпочетоха парче пица 😄 Те губят 😊



Продукти:

200 г. овесени ядки

300 г. кисело мляко

2 яйца

50 г. ядки сурови тиквени семки

1 пак. бакпулвер

150 г. прясна коприва

сол на вкус


СТЪПКИ:

1. Предварително обработваме копривата. Измиваме я добре и бланшираме за около 5 минути. Отцеждаме добре от водата и нарязваме на дребно.

2. В купа чукваме яйцата, добавяме киселото мляко с бакпулвера, овесените ядки, копривата, ядките и сол на вкус.

3. В тава покрита с хартия за печене оформяме като хлебче или във форма за хляб.

4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /за около 40 минути/. Проверяваме с дървен шиш дали не е сурово.

Увиваме топлото хлебче в кърпа. 













Няма коментари:

Публикуване на коментар