10 септември 2024 г.

Солени кифлички с арменски хляб лаваш



 Днес, за закуска едни бързи кифлички, загънати с арменски хляб лаваш. В последната минута им направих бърза фотосесия и хайде на работа. Абе луда работа 😀 Всяка сутрин си тренирам адреналина /и нервите на тези, които остават след мен вкъщи 😄/ като излизам в последната минута и понякога хващам на магия градския транспорт 😄. Добре, че спирката е на 30 метра от нас!! Но важното е, че успях да нащракам няколко кадъра и мога да споделя една вкусна идея за бърза закуска!  Ама то мина и обяд, докато намеря време да понапиша два-три реда за публикацията. 

Хайде, заповядайте 😊 за следобедна закуска 😄

Продукти:

арменски хляб

шунка, филе или друг колбас

кашкавал

яйце

по желание някакви семена за поръска


Стъпки:

1. Арменският хляб, който използвах е квадратен, може и с кръгъл да се направят кифлите. Нарязваме на триъгълни парчета като за пица.

2. Върху всяко парче по цялата повърхност последователно слагаме  шунка, филе или друг колбас, а отгоре кашкавал.



3. Навиваме /като започваме от по-широката част/ на кифли.

4. Подреждаме върху тава, покрита с домакинска хартия.

5. В малка купичка разбиваме яйце, с което намазваме кифлите отгоре. По желание поръсваме със семена, в случая аз просто нямах време 😏.


6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 10 минутки. Могат да се пекат и в еър фрайър или парти грил.






8 септември 2024 г.

Омлет в арабска питка



 Поредната сполучлива идея от нета, отново с арабски питки! Бързо, цветно и вкусно. За закуска, обяд или вечеря, вие си преценете 🙂. Аз го направих за пръв път преди месец, когато бяхме на гости при мама 😊. И сега му дойде времето да го споделя и с вас 😉. 

Продукти:

за една порция-

1 домат

2 яйца

топено сирене /или кашкавал/

1 арабска питка

по желание може да добавите някакъв салам, сирене, маслини без костилка, лук.

Стъпки:

1. В широк тиган с незалепващо покритие загряваме 1 с.л. олио. 

2. В загрятото олио нареждаме нарязано на шайби домати. Готвим така 10-15 секунди, като обръщаме и от двете страни. 


3. В паничка чукваме яйцата и ги разбъркваме добре с щипка сол. Изсипваме ги върху доматите. Слагаме питката отгоре и готвим до готовност на яйцата под капак.





4. Обръщаме омлета, слагаме парчета топено сирене /или кашкавал/, може да добавите и други продукти  - салам, сирене, маслини,  лук. 



5. Сгъваме омлета на две, и отново за кратко запичаме и от двете страни питката.



Поднасяме топъл, нарязан на триъгълни парчета, с гарнитура от зеленчуци или зелена салата. 








4 септември 2024 г.

Майонеза с варени яйца


Отдавна се каня да направя такава майонеза и да споделя впечатления 🙂 Не знам дали сгреших в пропорциите, няколко пъти препрочитах и проверявах какви и колко продукти ще ми трябват. До последно бях в дълбоки съмнения и притеснения, че с варени яйца, майонезата няма как да се получи пухкава. Оказах се права 😒 Вкусът е по-скоро като на някаква разядка, а и като количество е много по-малко ако бях използвала пресни яйца. Всъщност хубава е на вкус, но не бих казала, че е майонеза. Намазана върху оризовка или сухар, плюс нещичко още отгоре, опитайте 😉.

Продукти:

3 твърдо сварени яйца

50 мл. зехтин или олио

100 мл. вода

1 ч.л. оцет

1/2 ч.л. сол

по желание горчица, черен пипер

 Стъпки:

1. В подходящ съд за разбиване на майонеза слагаме обелените твърдо сварени яйца. 

2. Слагаме и всички останали продукти.

3. С пасатор пасираме до хомогенна смес, за около минута-две.




 Тук правилото да започнем да пасираме от дъното, като постепенно изтегляме нагоре пасатора, НЕ ВАЖИ! Просто си пасираме 🙂, защото в случая яйцата са варени.





1 септември 2024 г.

Топли сандвичи-пица

 




🙃Неделя! За повечето спане до късно, излежаване, мързелуване, късна закуска почти към обяд 😁, и ако можете да продължите в същия дух целия ден ще е прекрасно!! Нооо уви, аз например неделята много не я обичам 😄, че като чуя неделя за мен е равносилно на чистене с прахосмукачка, обиране на прах, готвене, подреждане, изхвърляне на ненужни неща 🙃 и още, е още... Но сега се наслаждавам на първото кафе (да, позакъснях 😊), и гледам отстрани как моята мъжка половинка си хапва тези сандвичи-пица. Защо пица?! Ами отдолу филийките са намазани с лютеница, а отгоре са със смес от яйце, сирене, кашкавал и саламче 😉 Запичаме в парти грил или във фурната и поднасяме със зелена салата, сосчета и голяма чаша с айрян или прясно мляко!!

Ами хубава и усмихната неделя хора 🤩

Продукти:

хляб

лютеница 

яйца, сирене, кашкавал, колбас

по желание чубрица, черен пипер или ръсеница

Стъпки:

1. Правим си смес от две (или повече, в зависимост от броя и големината на филиите хляб) яйца, сирене, кашкавал и някакъв колбас (салам). По желание може да добавите чубрица, черен пипер, ръсеница или друга любима подправка. Трябва да се получи средно-гъста смес, да не се разтича като се маже върху хляба.

2. Мажем филийте хляб с лютеница, а отгоре със яйчената смес.

3. Запичаме до готовност и приятен загар в парти грил, фурната или еър фрайър.




Поднесете с богата зелена салата (или любими зеленчуци) и голяма чаша студен и гъст айрян или прясно мляко 🙂