4 септември 2024 г.

Майонеза с варени яйца


Отдавна се каня да направя такава майонеза и да споделя впечатления 🙂 Не знам дали сгреших в пропорциите, няколко пъти препрочитах и проверявах какви и колко продукти ще ми трябват. До последно бях в дълбоки съмнения и притеснения, че с варени яйца, майонезата няма как да се получи пухкава. Оказах се права 😒 Вкусът е по-скоро като на някаква разядка, а и като количество е много по-малко ако бях използвала пресни яйца. Всъщност хубава е на вкус, но не бих казала, че е майонеза. Намазана върху оризовка или сухар, плюс нещичко още отгоре, опитайте 😉.

Продукти:

3 твърдо сварени яйца

50 мл. зехтин или олио

100 мл. вода

1 ч.л. оцет

1/2 ч.л. сол

по желание горчица, черен пипер

 Стъпки:

1. В подходящ съд за разбиване на майонеза слагаме обелените твърдо сварени яйца. 

2. Слагаме и всички останали продукти.

3. С пасатор пасираме до хомогенна смес, за около минута-две.




 Тук правилото да започнем да пасираме от дъното, като постепенно изтегляме нагоре пасатора, НЕ ВАЖИ! Просто си пасираме 🙂, защото в случая яйцата са варени.





Няма коментари:

Публикуване на коментар