16 декември 2024 г.

Постни коледни меденки




 Бъдни вечер! Коледа! Нова година! Празници, които ни събират заедно, сближават ни, може би ни правят и по-добри... Празници с настроение, коледни песни, коледни филми, бисквитки, сладкиши, блестяща украса, коледни базари, предколедно пазаруване /което понякога е твърде в повече и излишно/, банкети 😉. Мирис на портокал, канела, джинджифил, украсяване на елхата,  писане на писмо до дядо Коледа /а едно време до дядо Мраз/, празници носещи топлина и уют. Липсва ми онова време, когато си пращахме картички за нова година, надписвахме ги с най-хубавите пожелания, и обратно чакахме с нетърпение да получим такива и ние!! Празнуване на рождени дни /моя и на мама 💗, именни дни - на моята половинка/, месеца който ни събира по-много приятни поводи! 

Ама аз се поотплеснах 😀. Исках да ви покажа нашите първи коледни меденки /вече изядени/ с печат, за които ми помогна Дари /малката ни дъщеря/. Сега вече си вземам бележка, за някои пропуски, които можеха да направят меденките още по-перфектни, нооо като за първи път ни е простено 😃. Важното е, че се забавлявахме. Меденките са постни /без яйца/ и по-нищо не отстъпват на другите меденки, за което ще трябва да се уверите сами като си ги направите!

Продукти:

3 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. топла вода

3/4 ч.ч. мед

1 ч.л. хлебна сода

1/2 пак.канела /може и 1 пакетче, ако обичате канела/

по желание - пресен пресован джинджифил или на прах


Стъпки:

1. Затопляме водата в подходящ съд /в който ще объркаме сместа за меденките/, добавяме меда и бъркаме до пълното му разтваряне.

2. Добавяме последователно олиото, пресятото брашно с хлебната сода, канелата и по желание джинджифил.

3. Бъркаме с лъжица, вилица или бъркалка до хомогенизиране на продуктите. После продължаваме и доомесваме с ръце.

4. Оставяме в хладилника на студено поне за 30 минути.

5. Върху подложка за месене си разточваме тестото, което може да разделим на две или три части. С формички изрязваме желаните фигури, или просто оформяте като топчета.  Ако използвате печат, изрязвате с чаша или форма желаната кръгла форма според големината на печата. Подреждаме в тавата и там внимателно слагаме печата, като леко набрашнявате преди това и изтупвате брашното преди да го нанесем. А може и да направите топчета, които подреждате на разстояние и върху тях натискате с печата. Но така леко формата вече не е идеална, както в случая 😁, но това не попречи на крайния вкусен резултат. 









6. Подреждаме върху хартия за печене на разстояние една от друга. Печем в предварително затоплена фурна за около 10-15 минути /в зависимост от фурната и дебелината на меденките/.

7. Оставяме напълно да изстинат, може да се слепят с мармалад или  шоколад, но колкото повече престояват са по-хубави.



Не ни се получиха твърде добре, но за нас са перфектни коледни меденки!






Няма коментари:

Публикуване на коментар