Когато човек има въображение, и желание разбира се, нещата се случват с лекота. Това се отнася за всичко, че дори и за готвенето 😃, но трябва по-внимателно с въображението, че да не отиде всичко по дяволите 😁. Обичам да се ровя и да гледам рецепти, снимки, клипчета, да крада идеи 😋, че кой не обича нали! Нооо винаги си признавам, за разлика от повечето 😉. Та следващите бързи пърженки, нещо като банички видях на видео рецепта преди няколко дни и реших, че трябва да се пробват. Правят се бързо, тестото се обърква по-скоро, не се меси и не втасва. Попромених някои неща, пълнежа също /който винаги може да е различен, според вкуса, предпочитанията и продуктите, с които разполагате/. Станаха наистина много вкусни, и като забърках и едно млечно/+майонеза/-чесново сосче, нямате си на идея какво съчетание само. Поизцапах малко повечко съдове 😄, и аз не знам защо, но си заслужаваше.
Продукти:
за тестото за баничките - 👉Получават се 7-8 големи или 10-ина по-малки.
2 яйца
1 ч.ч. сирене /може и извара/
1/2 ч.л. сол /ако е с извара, ако е със сирене пропуснете солта/
1/2 ч.л. захар
5-6 с.л. олио
1 + 1/2 ч.ч брашно
1 пак. бакпулвер или 1 ч.л. хлебна сода
за пълнежа -
2 сварени яйца
3 стръка пресен зелен лук
шунка /около 100 г./
3 с.л. майонеза
Стъпки:
1. В купа объркваме всички продукти за тестото, като няма правило за последователност и прочие. Но все пак ако държите на това, първо обърквате течните съставки, а след това добавяте сухите. Първо бъркаме сместа с вилица, а после доомесваме с ръка, сместа да е хомогенна и стегната в топка тесто.
2. Плънката може да бъде всякаква, по ваш избор и според продуктите налице в момента. Експериментирайте смело! Моята плънка в случая е от нарязани на дребно варени яйца, зелен лук и шунка. Спояваме всичко с малко майонеза.
3. Готовото тесто разделяме на 7-8 по-големи топки или 10 малки.
4. Посплескваме с ръце и оформяме кръг с дебелина около 0.5 см.
5. Слагаме от плънката в средата, внимателно сгъваме на две, попритискаме леко в краищата и обръщаме надолу съединените краища. Оформяме баничките и леко пак попритискаме.
6. Пържим в сгорещено олио /около един пръст/ на средна степен и от двете страни до златист загар. Изваждаме върху салфетка или домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина.
7. Сервираме топли, а може и студени с домашен млечно-чеснов сос или сос по желание.
Голяма вкусотийка, опитайте задължително!
Няма коментари:
Публикуване на коментар