Хей здравейте мили хора! Тук съм 😃, въпреки че откъм нови публикации хич ме няма. И готвя, и не готвя, то в тая жега и не се яде. Напоследък ми се иска да хапваме по-здравословно, и най-вече да е по-раничко. Защото обикновено вечеряме в 22.00 часа, дори и след това. А това е толкова вредно!! Но сега денят е по-дълъг, прибираме се съответно по-късно и сядаме на масата в късните часове. Гледаме да е нещо набързо сготвено или само салата. Но и музата ми липсва хора! Поизчезна нещо тя, аз не я търся, тя си мълчи. И така я караме 😁.
И все пак, ето нещичко набързо сготвено, което се появи като идея в главата ми.
Можете да си вземете готово месо - свински гирос с подправки, което се предлага по магазините.
Или си пригответе такова, като мариновате сами месото.
Необходими продукти:
свинско месо
подправки за месото - сол, розмарин, мащерка, майорана, червен и черен пипер, риган, босилек, кориандър, чесън, естрагон, бахар, магданоз, дафинов лист, чесън на прах.
олио или зехтин
за омлета -
3 броя яйца
1 брой оризова кора
кашкавал за поръсване върху месото
СТЪПКИ:
1. Начинът на овкусяване и мариноване на месото играе важна роля за техния характер. Всички подправки се смесват в купа. Тези аромати се съчетават хармонично, за да подчертаят естествените вкусови качества на месото, като в същото време му придават освежаваща и пикантна нотка.
2. Нарязваме месото на средни по-големина късове. Почистваме и измиваме добре.
3. Към подправките в купата добяваме олио или зехтин /количеството е в зависимост от това на месото/. Прибавяме месото и объркваме добре.
4. Месото престоява в пикантната марината за няколко часа или дори за цяла нощ. Този процес не само задълбочава вкуса на месото, но и го омекотява, така че крайният резултат е изключително крехък и сочен.
5. В тиган запържваме месото заедно с червена и зелена чушка, лук нарязани на шайби. Готвим до готовност на месото.
6. За омлета - чукваме яйцата в отделна купичка, разбиваме добре. В сгорещен тиган с малко мазнина изсипваме яйцата. Готвим около минута /на среден котлон/, слагаме отгоре една оризова кора и готвим още минута. Обръщаме с помоща на чиния омлета от другата страна, оризовата кора да е отдолу. Готвим още минута-две.
7. В голяма кръгла чиния прехвърляме омлета. Върху него изсипваме готовото месо, и още докато е топло настъргваме кашкавал и поръсваме с пресен магданоз по-желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар