Ще кажете, какво пък толкова сложно и трудно!? Е няма, но пък има хора, които никога не са приготвяли лозови сармички и идва момент, когато търсят помощ и то най-често в интернет пространството. За хубави сарми ви трябват чисти и млади лозови листа. Аз съм ги загъвала като малки вързопчета, малки пури, топки, тоест както дойде 😃.
Поводът за моите вкусни сарми е, че от време на време колтучим лозата. Особено ако има буен растеж. Така слънчицето и въздуха достигат до гроздовете и спомага за тяхното узряване. А и тези колтуци отнемат от хранителните вещества и вода на основните леторасли. А листата на тези колтуци са млади, свежи и идеални за сармички. По-големина са малко по-малки от нормалните листа, които използвам. Затова реших да ги сгъвам по две за сарма и така се получи една средно голяма пура /сарма/.
И сега се замислих, че винаги правя сармите /лозовите, че и зелевите/ с различна плънка. Понякога ще добавя лук, друг път не, с морков или без, домати или лютеница. Абе луда работа 😀. Да, но така и вкуса винаги е уникален и различен, очаквай неочакваното 😃. И такива ястия се готвят на око, като яхнията, домашната манджичка или супичка. Щипка от това, щипка от онова, я сега да опитам, хм още солчица и трябва. Така се готви, за мен точни мерки и количества тук не може да има.
Но да споделя сега за тези сармички.
Продукти:
лозови листа /в случая са пресни, но може и замразени от фризера или стерилизирани от буркан/
ориз
кайма
лук
морков
сол, червен и черен пипер, чубрица на вкус
Количествата на ориза и каймата е според броя на лозовите листа, които имате. Обикновено в повечето случай използвам 1ч.ч. ориз и 250-300г. кайма.
Стъпки:
1. В случая лозовите листа са малки и за една сарма използвам две листа.
2. В голяма купа с цедка премивате внимателно листата, като предварително сте отстронили дръжките. Прехвърляме в тенджера с вряща вода, и бланшираме листата за около минута-две на умерен котлон. Веднага след това ги прехвърляме в купа със студена вода. Изваждаме и оставяме настрани, докато си приготвим плънката.
3. Лука и моркова настъргваме на дребно или нарязваме на ситно. В тиган в малко олио /4-5 с.л./ ги запържваме за кратко. Под течаща вода измиваме ориза и го добавяме към зеленчука. Прибавяме и каймата, която я объркваме равномерно към останалите продукти.
4. Добавяме червен пипер и останалите подправки на вкус. Може да добавите ако имате под ръка малко лютеница или кетчуп.
5. Наливаме 1 ч.ч. вода, разбърквае отново и готвим до усвояване на водата. Оризът трябва да е полуготов.
6. Вземаме по две от лозовите листа и ги застъпваме леко едно до друго.
7. Слагаме от плънката по дължина в единия край откъм дръжките.
8. Започваме да навиваме внимателно напред, загъваме от двете страни /за да не излезе плънката/ и оформяме сарма като пура.
9. Процедираме така, докато свърши сместа /или лозовите листа/. Подреждаме сармите плътно една до друга в тенджерка. Ако имате в повече лозови листа или скъсани, които няма да можете да използвате, подредете ги на дъното на тенджерката, преди да ги подредите в нея.
10. Поливаме сармите отгоре с 2-3 с.л. олио и доливаме вода на нивото им. Ако все пак е останал ориз, го разпределяме при сармите.
11. Готвим до готовност на ориза.
Поднасяме с кисело мляко по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар