31 август 2024 г.

Варени картофи със сирене и млечно-чеснов сос



Нямате си и на идея колко посуда има за миене след тази порция / и още малко 😁/ картофи. Чудех се как да го нарека, защото и аз вече не знаех какво е 😆. Мернах в страничката на Вкусно с Бени, че е споделила едни картофки,  които е правила преди време. Стори ми се вкусно и лесно, по родопски 😄 Ама и най-простите неща понякога те връщат в първи клас 😁, като се чудиш как и защо можеш да оплескаш нещо толкова лесно. Е, МОЖЕ!! Та, следвах нейните стъпки, но това което получих на вид въобще не беше за показване /това установих след десетина снимки/. И реших да го преработя, за да може да види бял свят, защото беше вкусно. Вече ви стана ясно защо мивката ми е пълна догоре 😆 И да добавя, че всичко правех с продукти на око. 

Продукти:

варени картофи /5-6 средно големи/

чисто масло /около 50-60 г./

чесън /2-3 скилидки/

кисело мляко /около 300г./

сирене, зелен лук

сол, червен пипер на вкус


Стъпки:

1. Обелваме картофите и варим до готовност.  Изваждаме ги в купа и с вилица ги намачкваме.

2. Разтапяме и запържваме чистото масло за около 2-3 минутки, заедно с червен пипер и сол на вкус. Добавяме пресования чесън и запържваме още минутка, но на среден котлон,  за да не загори червения пипер. 

3. Киселото мляко предварително си го разбъркваме. Прибавяме го към чесновото масло и на изключителен котлон бъркаме до усвояване на маслото. За минута-две бъркаме и на включен среден котлон. При мен млякото се пресече, беше очевидно. С пасатора сместа стана по-гладка.

4. Към картофите добавяме млечния сос, разбъркваме до хомогенизиране. Към тях натрошаваме сирене /на вкус/ и нарязан пресен зелен лук по желание. 



Сервираме с препечени филийки, сухари или оризовки.




 

28 август 2024 г.

Омлет в сандвич


 Или омлет между две филии хляб 😃 Както и да го наречете, вкусно е.  И един по-различен начин за поднасяне на богат омлет, с хляб, месо, зеленчуци, сосове. Трябва да го опитате. Приготвя се бързо и лесно, и всеки би се справил.

Напоследък като хоби ми е да гледам клипчета за такива бързи рецепти. Честно да ви кажа, и аз опитах пак с този омлет, но не става 😁, няма място за оператора и всичко се провали, стана едно мазало. Ами не е моето, и това е. Всъщност и идеята за омлета не е моя /даже въобще не се знае на кой е/, но мога да кажа, че е сполучлива. И пак ме е яд на доста блогъри, кулинари и инфлуенсъри, които вземат идеи, но не споменават, че все пак от някъде са го видели. И като почнат да ги хвалят, лайкове, ахкания, коментари какво са измислили, лелеле!! Има и такива, които пускат видеа и клипчета как готвят, или вършат и приказват простотии, и народа им се кефи, недоумявам на какво и защо!!?? Но както и да е, нервите са си за моя сметка. 

Да се върнем към омлета! Най-напред си пригответе продуктите, защото трябва да действате сръчно и бързо, и разбира се достатъчно широк тиган с незалепващо покритие /аз използвам тигана за палачинки/. И разбира се, в зависимост от това с какви продукти разполагате, за да направите омлета по-богат. Моят е примерен, например нямах кашкавал, и го замених с топено сирене.



Продукти:

за една порция-

2 яйца

2 филии хляб

2-3 броя зелен лук

някакво месо според предпочитанията

кашкавал или топено сирене

1 домат

зелена прясна чушка /може листа маруля, краставица/

Стъпки: 

1. В купичка чукваме двете яйца и ги разбиваме. Добавяме /по желание/ 1-2 броя зелен лук, ситно нарязан.

2. В чиния си приготвяме и останалите продукти, които ще са ни нужни. Две филии хляб /без значение от формата/, домата и чушката нарязани на шайби, месото /салам, филе или др./, топено сирене.

3. Загряваме малко олио в тигана /около 1 с.л./

4. Изсипваме разбитите яйца и разнасяме по цялата повърхност на тигана. Слагаме двете филии хляб по средата една до друга. Реално от едната страна опират до стените на тигана, а от другата се виждат яйцата.  Готвим така 10-15 секунди /въпреки, че всичко правя на око и не засичам време, но давам примерно такова за ориентир/, обръщаме ги от другата страна и продължаваме да готвим докато се запече омлета от долната страна.

5. С шпатула или с помоща на чиния обръщаме внимателно омлета и от другата страна, за да се запече също. 

6.Завиваме краищата на омлета към филиите. Върху едната филия започваме да редим месото, топеното сирене, домата, чушката /зелена салата, краставица/. Всичко трябва да се прави бързо и при не много силен котлон, за да не загорят филиите.

7. Захлупваме внимателно едната филия /върху която няма нищо/ отгоре върху другата, където сме редили продуктите. С шпатула пак обръщаме по още веднъж вече оформения сандвич в тигана до приятен загар.

8. Поднасяме топъл, с още зеленчуци и сосове по желание.







23 август 2024 г.

Пилешко роле с плънка

 Винаги, когато имам пилешки гърди първото нещо, за което се сещам с тях е вкусно роле с плънка. В зависимост от това какво имате под ръка и в хладилника, или предварително сте намислили плънката, можете да си направите вкусно, крехко и красиво пилешко роле, разбира се и с подходяща гарнитура 😉. Моето предложение е семпло и бързо, но цветно и вкусно. С въображение и фантазия можете да разнообразите пържолите 😁 Някои си мариноват месото, става още по-сочно и вкусно, но и едно добро овкусяване е достатъчно за пилешкото месо, и пак ще е вкусно. 



Продукти:

пилешки  гърди

сол, черен и червен пипер на вкус

кисели краставички 

печена червена чушка 

Стъпки:

1. Измиваме пилешките гърди и ги подслушване с домакинска хартия. 

2. Начукваме с дървен чук за месо върху дъска под стрес фолио,  като внимаваме да не го накъсаме. Намазняваме с олио и овкусяваме с подправки и от двете страни.

3. Киселите краставички и печения пипер  нарязваме на тънки ивици по дължина.

4. Върху всяко парче месо слагаме пипер и кисели краставички. Внимателно навиваме на руло и закрепяме с клечки за зъби или с конец.

5. В намазнена тавичка или покрита с домакинско фолио, слагаме ролетата да се пекат в предварително затоплена фурна на 180 градуса.


 Можете предварително да ги запечатате, като леко ги задържите от всички страни. Вариант е и да ги намажете преди печене с майонеза и горчица и да ги оваляте в корнфлейкс. 

6. Печем до готовност, за около 30-40 минути.

Поднасяме с подходяща гарнитура според вкуса разбира се 🙂 





А сега  развихрете въображението си и си направете вкусни пилешки ролета.