28 август 2024 г.

Омлет в сандвич


 Или омлет между две филии хляб 😃 Както и да го наречете, вкусно е.  И един по-различен начин за поднасяне на богат омлет, с хляб, месо, зеленчуци, сосове. Трябва да го опитате. Приготвя се бързо и лесно, и всеки би се справил.

Напоследък като хоби ми е да гледам клипчета за такива бързи рецепти. Честно да ви кажа, и аз опитах пак с този омлет, но не става 😁, няма място за оператора и всичко се провали, стана едно мазало. Ами не е моето, и това е. Всъщност и идеята за омлета не е моя /даже въобще не се знае на кой е/, но мога да кажа, че е сполучлива. И пак ме е яд на доста блогъри, кулинари и инфлуенсъри, които вземат идеи, но не споменават, че все пак от някъде са го видели. И като почнат да ги хвалят, лайкове, ахкания, коментари какво са измислили, лелеле!! Има и такива, които пускат видеа и клипчета как готвят, или вършат и приказват простотии, и народа им се кефи, недоумявам на какво и защо!!?? Но както и да е, нервите са си за моя сметка. 

Да се върнем към омлета! Най-напред си пригответе продуктите, защото трябва да действате сръчно и бързо, и разбира се достатъчно широк тиган с незалепващо покритие /аз използвам тигана за палачинки/. И разбира се, в зависимост от това с какви продукти разполагате, за да направите омлета по-богат. Моят е примерен, например нямах кашкавал, и го замених с топено сирене.



Продукти:

за една порция-

2 яйца

2 филии хляб

2-3 броя зелен лук

някакво месо според предпочитанията

кашкавал или топено сирене

1 домат

зелена прясна чушка /може листа маруля, краставица/

Стъпки: 

1. В купичка чукваме двете яйца и ги разбиваме. Добавяме /по желание/ 1-2 броя зелен лук, ситно нарязан.

2. В чиния си приготвяме и останалите продукти, които ще са ни нужни. Две филии хляб /без значение от формата/, домата и чушката нарязани на шайби, месото /салам, филе или др./, топено сирене.

3. Загряваме малко олио в тигана /около 1 с.л./

4. Изсипваме разбитите яйца и разнасяме по цялата повърхност на тигана. Слагаме двете филии хляб по средата една до друга. Реално от едната страна опират до стените на тигана, а от другата се виждат яйцата.  Готвим така 10-15 секунди /въпреки, че всичко правя на око и не засичам време, но давам примерно такова за ориентир/, обръщаме ги от другата страна и продължаваме да готвим докато се запече омлета от долната страна.

5. С шпатула или с помоща на чиния обръщаме внимателно омлета и от другата страна, за да се запече също. 

6.Завиваме краищата на омлета към филиите. Върху едната филия започваме да редим месото, топеното сирене, домата, чушката /зелена салата, краставица/. Всичко трябва да се прави бързо и при не много силен котлон, за да не загорят филиите.

7. Захлупваме внимателно едната филия /върху която няма нищо/ отгоре върху другата, където сме редили продуктите. С шпатула пак обръщаме по още веднъж вече оформения сандвич в тигана до приятен загар.

8. Поднасяме топъл, с още зеленчуци и сосове по желание.







Няма коментари:

Публикуване на коментар